Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Solcellsfönstren är här

Publicerad: 19 Maj 2010, 04:30

Nu är det här. Fönstret som både isolerar och alstrar energi.


Ämnen i artikeln:

MiljöteknikSolceller

Idag visade Pythagoras Solar upp sina fotovoltaiska fönster, som ska kunna ersätta de vanliga glas som används på fasader och tak i kommersiella byggnader. Företagets första produkt – ett takfönster – finns förhoppningsvis på marknaden redan i höst.

Precis som vanliga kommersiella isolerglas så har solcellsfönstren två glasrutor placerade ett par centimeter ifrån varandra. Men varje glasskiva består av flera plattor med inbyggda solceller, som genererar elektricitet. De rektangelformade plattorna släpper in dagsljus och har inbyggda speglar som reflekterar ljus på själva solcellerna.
– Med optikens hjälp manipulerar vi ljuset så att det träffar direkt på solcellen, och materialen vi använder avleder värmen, sa företagets VD Udi Paret till CNET News.

Enligt Paret så kommer solcellsfönstren att producera lika mycket el som en takpanel i jämförbar storlek, tack vare de inbyggda speglarna som koncentrerar solljuset på cellerna.

Pythagoras Solar samarbetar med China Sunergy som kommer att leverera solcellerna och Flextronics som ska tillverka slutprodukten. Produktionen är planerad att dra igång under årets tredje kvartal. Paret vill inte avslöja vad marknadspriset kommer att bli, men hävdar att en fastighetsägare kan få avkastning på investeringen efter cirka fem år.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikSolceller

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.