Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solcellskollen ska locka fler att investera i solenergi

Publicerad: 28 juni 2017, 11:52

När Erik Wallnér skrev sitt examensarbete om barriärer på solcellsmarknaden lärde han sig att många konsumenter fortfarande ser tekniken som ny och komplex. För att underlätta för konsumenter som vill investera i solenergi har han…


När Erik Wallnér skrev sitt examensarbete om barriärer på solcellsmarknaden lärde han sig att många konsumenter fortfarande ser tekniken som ny och komplex. För att underlätta för konsumenter som vill investera i solenergi har han därför lanserat webbtjänsten Solcellskollen.

För drygt en vecka sen lanserades Solcellskollen.se, en webbtjänst som ska hjälpa konsumenter att kostnadsfritt räkna på värdet av att investera i solenergi. Solcellskollen samlar nödvändig information för konsumenter som funderar på att installera solceller, och hänvisar till lämpliga leverantörer i närområdet.

– Det har varit ett bra intresse sedan lanseringen, med allt ifrån solcellsleverantörer som har ringt och sagt att de vill finnas med på sidan till privatpersoner som använder tjänsten, säger Erik Wallnér som har grundat Solcellskollen tillsammans med Eric Ahlberg.

Inledningsvis riktar sig Solcellskollen främst till villaägare, men tack vare ett stipendium från Riksbyggen är tjänsten redan under utveckling för mindre fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar.

Vilka tjänar på att investera i en solenergianläggning?

– Generellt sett kan vi se att de som sätter upp solceller får en lägre kostnad över tid, så länge det är en solcellsanläggning som pekar åt rätt håll. Förutsättningarna kan vara lite sämre långt norrut i Sverige, men till och med i Luleå kan solceller vara en god investering.

Extra bra förutsättningar får husägare med ett tak i sydlig riktning, men det funkar även med solceller som pekar mot öst och väst. Sen är det förstås viktigt att solcellerna är placerade på en plats där det är hyfsat oskuggat, påpekar Erik Wallnér.

Idén till Solcellskollen fick Erik Wallnér när han 2015 skrev sitt examensarbete på Chalmers om barriärer på den svenska solcellsmarknaden. Genom en enkät till ett hundratal kommunala energirådgivare kunde han konstatera att solceller fortfarande upplevs som nytt och komplext, samt att det är svårt för konsumenter att veta vart man ska vända sig för att få hjälp med installationen.

Vad har ni för framtidsplaner för tjänsten?

– Vi ska göra en mer avancerad kalkyl för fastighetsföretag, eftersom de kräver lite mer noggranna uträkningar för exempelvis elanvändning. Sen hoppas jag att ett stort värde till tjänsten kommer vara möjligheten för privatpersoner att framöver se referenser för de olika leverantörerna av solceller som finns på hemsidan. Jag tror att det kommer leda till en större trygghet och ökad transparens på marknaden, säger Erik Wallnér.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.