Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solcellsproduktionen rusar – upp 51 procent

Publicerad: 23 september 2010, 04:47

Världens solcellstillverkare satte nytt rekord 2009 genom att producera en total kapacitet på 10 700 megawatt.


Ämnen i artikeln:

Solceller

I slutet av 2009 var världens totala solcellskapacitet uppe i 23 000 megawatt, tillräckligt för att försörja 4,6 miljoner amerikanska hushåll. Även om 2008 hade en större procentuell tillväxt (89 procent) så är det en imponerande ökning för en industri som producerade ungefär 1 000 megawatt 2004. Och solceller fortsätter att vara den snabbast växande energitekniken, skriver Treehugger.

Global solcellsproduktion 1985-2009.

Kina producerade solceller med en total kapacitet på 3 800 megawatt förra året, och ligger därmed i topp för andra året i rad. Kina och Taiwan (trea på listan) står tillsammans för 49 procent av solcellsproduktionen, en siffra som kan komma att öka ytterligare då ländernas företag växer snabbt tack vare låga tillverkningskostnader. Japan som dominerade den globala marknaden 2004, är världens näst största producent, men står nu bara för 14 procent av alla nya solceller. Tyskland är fyra på listan följt av USA på femteplats.

Världens kumulativa solcellsinstallationer 1998-2009.

Men trots att Kina själva tillverkar mer än en tredjedel av alla solceller så är tekniken fortfarande för dyr för de inhemska konsumenterna. Hela 95 procent exporteras, främst till Tyskland, som ligger i topp vad gäller användningen av solceller. Tysklands totala solcellskapacitet är nu uppe i 9 800 megawatt, nästan tre gånger så mycket som Spanien på andra plats.

Under den senaste tioårsperioden har den installerade solcellskapaciteten sextondubblats.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Solceller

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.