Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Solcellsrekord på löpande band

Publicerad: 20 Februari 2009, 06:25

Världsrekordet slaget. Verkningsgraden för kiselbaserade solceller har nått en ny toppnivå.


Det kanske inte ser så mycket ut för världen, men Mitsubishi Electric meddelar att man har ökat verkningsgraden hos sina multikristallina kiselbaserade solceller med 0,3 procentenheter från 18,6% till vad man påstår vara ett världsrekord på 18,9%. Icke desto mindre är sådana här små knuffar precis det som solcellsvärlden behöver.

Multikristallin betyder att kiselbiten inte är en enda kristall, som behövs för halvledartillverkning, utan består av ett antal kristaller och sålunda är enklare att tillverka och blir därför mycket billigare. Tyvärr blir även verknignsgraden lägre.

Du ser hur kristallerna i en multikristallin yta har växt in i varandra.

Eftersom det går åt massor av högrent kisel för tillverkningen har Mitsubishi också lyckats göra tunnare celler. Tyvärr betyder en tunnare cell att den får svårare att absorbera infrarött ljus. Solceller är tämligen dåliga på att absorbera infrarött ljus ur solljuset, vilket är tråkigt eftersom det är det som solen är bäst på. Mitsubishi har därför utvecklat en bak-reflektor som skickar tillbaka det mesta av ljuset som går tvärs igenom, och sålunda ger solcellen en andra chans att absorbera det.

De små skålarna i solcellens yta ligger med bara 20 µm delning. Dessutom har cellen försttes med antireflexbehandling.

Ett annat problem är att solcellen förlorar det ljus som reflekteras bort från frontytan. För att kontra det har Mitsubishi utvecklat en slags bikakestruktur med konkava småytor som får solstrålarna att gå åt andra håll än tillbaka ut från ytan.

De nya solcellerna är 150 x 150 millimeter stora och Mitsubishi vilar inte på hanen utan tänker sig att vara upp i massproduktion år 2011.

Läs mer här: http://global.mitsubishielectric.com/company/csr/ecotopics/pv/cell/index.html
och här: https://www.mitsubishielectricsolar.com/products/high-efficiency

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.