Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solcellsstödet kan ta slut i förtid

Publicerad: 11 november 2013, 13:04

Pengarna som avsatts till det statliga solcellsstödet skulle räcka till 2016. Nu är de redan efter tio månader på väg att ta slut.


Det är SvD som berättar om regeringens kraftiga missbedömning av svenskarnas intresse för solceller. Regeringen budgterade 210 miljoner kronor som skulle räcka fram till 2016. Nu håller pengarna redan på att ta slut och Energimyndigheten tvingas ta 45 miljoner kronor av nästa års budget för att möta den stora efterfrågan.

Det statliga solcellsstödet gör att de som vill installera solceller på sina tak kan få upp till 35 procent av kostnaderna täckta. Taket är på 1,2 miljoner kronor och efter bara 10 månader har redan 1600 personer skickat in ansökningar på totalt 220 miljoner kronor.

Energimyndigheten berättar för SvD att det stora intresset för solceller har flera förklaringar. Delsberor det på att priserna på solceller sjunkigt kraftigt under senare år. Dels beror det på att det idag finns färdiga paketlösningar att köpa från elbolagen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.