Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Soldriven lampa för katastrofberedskap

Publicerad: 23 augusti 2011, 08:04

Efter jordbävningen i Japan kommer allt fler produkter för katastrofberedskap. Nu lanserar Fujitsu en kombinerad FM-radio och lykta som kan laddas med solkraft.


Ämnen i artikeln:

SolkraftJapan

Lyktan Solar Cubic A-1 är utrustad med en stor solpanel, men kan även laddas via USB eller nätadapter. Totalt har den 32 LED-lampor på fyra sidor, med en maximal ljusstyrka på 60 000 millicandela.

Varje enskild sida kan tändas och släckas efter behov. En full solladdning tar åtta timmar och ger 44 timmars ljus om man använder tre av sidorna. Utöver lamporna så dubblar den kubformade lyktan som FM-radio med en högtalare på enhetens undersida, skriver CNET News.

Lyktan väger 0,9 kilo och är designad för att vara till nytta under naturkatastrofer. Men den lämpar sig givetvis även vid vanliga strömavbrott eller utomhusaktiviteter i mörker. Fujitsu planerar att tillverka 100 000 enheter årligen.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

SolkraftJapan

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.