Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Soldriven lampa lyser upp utvecklingsländer

Publicerad: 15 juni 2010, 03:58

Nokero har utvecklat en soldriven glödlampa. Förhoppningen är att nå miljontals människor med liten eller ingen tillgång till elektricitet.


Ämnen i artikeln:

Solenergi

Hong Kong-baserade Nokero hoppas att deras N100-glödlampa ska ersätta fotogenlampor som belysning i fattiga länder. Enligt företaget saknar 1,6 miljarder människor fortfarande tillgång till elektricitet och många bränner därför fossila bränslen för att få tillgång till ljus, vilket kan vara både farligt och dyrt, skriver CNET News.

N100-lampan är ungefär lika stor som en vanlig glödlampa, men har fyra små solpaneler i sitt vattentäta skal. Fem lysdioder och ett utbytbart NiMH-batteri ger lampan fyra timmars ljustid vid full laddning. Laddningen sker helt enkelt genom att man hänger ut den i dagsljus.

Laddningstiden
varierar med väder, årstid och latitud. Enligt Nokero så räcker en dags laddning till cirka två timmars ljus, men siffran kan vara högre nära ekvatorn.

Lysdioderna har en livslängd på mellan 50 000 och 100 000 timmar, och solpanelerna ska klara åtminstone tio år. Kostnaden för en N100-lampa är 15 dollar, en förpackning med 48 stycken kostar 480 dollar. Men företaget erbjuder en ”betydande” rabatt vid köp av tusen eller fler lampor. Ideella organisationer tros bli de största köparna.

Förutom att eliminera brandrisk och luftföroreningar inomhus kan användarna minska sina koldioxidutsläpp med cirka 250 kilo på ett år om de byter från fotogenlampa till N100-lampan. Enligt Nokero erbjuder lampan fem gånger starkare ljus, men använder bara 0,5 procent av en fotogenlampas energi.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Solenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.