fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Soldriven lampkudde ska ge ljus vid katastrofer

Publicerad: 17 november 2011, 10:37

Studerande vid Columbia University har utvecklat en soldriven, uppblåsbar och lättfraktad ”lampkudde”, som ska bidra med ljus i fattiga eller katastrofdrabbade områden.

Ämnen i artikeln:

Grön EnergiGreentechCleantechSolcellssystemSolenergiSolkraftSolceller

Anna Stork och Andrea Sreshta, som studerar vid Columbia University, har utvecklat LuminAid för att bidra med ljus i fattiga eller katastrofdrabbade områden. Det är en praktisk och soldriven lampkudde som ger fem timmars ljus på sex timmars laddning, skriver Physorg.

Den är vattentät, flytande och uppblåsbar, och har en punktmatrisdesign för att sprida ljus. Inuti kudden sitter en tunn solpanel, två uppladdningsbara batterier och en LED-lampa. Eftersom den blåses upp först vid användning så tar den minimal plats vid frakt.

Inte nog med att Stork och Sreshta har en smart uppfinning, de har dessutom en plan för att sprida den. Eftersom lampan även är användbar för till exempel campare, så har de startat en ”köp en, skänk en”-kampanj, vilket betyder att varje gång någon köper en lampa så skänks en annan till välgörenhetsprojekt.

Just nu testas lampan i indiska Rajasthan, där vartannat hushåll saknar el.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev