Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Soldriven LED kan ersätta fotogenlampor i utvecklingsländer

Publicerad: 25 November 2011, 12:47

Kolla in den soldrivna LED-lampan Wakawaka, som är utvecklad för att kunna ersätta farliga fotogenlampor i utvecklingsländer.


Ämnen i artikeln:

CleantechSolenergiGreentech

I stora delar av världen är man fortfarande beroende av farliga fotogenlampor för att få tillgång till ljus under kvällar och nätter. Det vill Wakawaka ändra på med sin soldrivna LED-lampa, som har samma namn som företaget.

Det finns redan flera liknande produkter på marknaden, men den här lampan har några extrafunktioner som gör att den sticker ut. Inte nog med att den är extremt smidig och lätt att transportera, den kan även fällas ut och monteras på en vanlig plastflaska, som då utgör ett slags billigt stativ. Dessutom kan den användas som mobiltelefonladdare.

En dags laddning i solen ska räcka till 16 timmas läsbelysning. Lampan kommer att säljas för 10 dollar (cirka 70 kronor) i utvecklingsländer, vilket motsvarar kostnaderna för två-tre månaders användning av en fotogenlampa, skriver Wakawaka på projektets Kickstarter-sida.

Företaget är dock fortfarande i behov av kapital för att få ut produkten på marknaden. Så gillar du idén kan du stödja projektet via Kickstarter. Bidrar du med minst 35 dollar (plus 15 dollar frakt för svenskar) så får du dessutom en egen lampa hemskickad när den går i produktion.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

CleantechSolenergiGreentech

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.