Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Soldriven rymdfarkost redo att lyfta

Publicerad: 30 april 2010, 02:51

Japanska Ikaros ska utforska rymden med hjälp av ett ultratunt solcellssegel.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Den 18 maj planerar den japanska rymdorganisationen JAXA att skjuta upp en farkost med solcellssegel i rymden. Namnet Ikaros är ironiskt nog en allusion på den grekiska hjälten som störtade när han flög för nära solen, men bildar även akronymen ”Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of the Sun”.

Ikaros, som fjärrstyrs från jorden, kommer till skillnad från tidigare rymdfarkoster med solcellssegel att kunna lämna jordens omloppsbana. Så länge den befinner sig tillräckligt nära solen kommer den – utan annat bränsle – att kunna utforska solsystemet.

Det 14 meter breda seglet är tunnare än ett hårstrå och utrustat med ultratunna solceller som genererar ström till farkosten.

Raketen som kommer att föra Ikaros ut i rymden kommer även att skicka Japans första satellit till Venus.

Ikaros-projektet har redan kostat JAXA över 100 miljoner kronor, men är bara en liten del av Japans expansiva rymdsatsning. Landet kommer att spendera över 15 miljarder kronor på rymdprojekt det kommande decenniet, och planerar bland annat att landa en utforskningsrobot på månen 2015, samt bygga en månbas för fler robotar 2020.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.