Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Soldrivet plan i luften

Publicerad: 7 april 2010, 18:53

En prototyp av det soldrivna flygplanet Solar Impulse har för första gången provflugits.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Dagens testflygning, som ägde rum i Schweiz, gjordes för att kontrollera att planets beteende i luften överensstämmer med tidigare utförda simuleringar. Projektets officiella hemsida rapporterar att såväl start som landning gick som planerat.

Solar Impulse har samma vingbredd som en superjumbojet, men väger inte mer än en personbil. Vingarna är täckta av solceller som driver fyra elektriska motorer. Flygplanets designers hoppas att en något större modell av planet ska kunna flyga jorden runt inom två år. Eftersom ett plan av den här speciella typen aldrig tidigare hade flugits så var dagens lyckade test ett stort steg på vägen.

– Det här är ett mycket viktigt ögonblick efter sju års arbete, säger André Borschberg till BBC News. Tillsammans med Bertrand Piccard leder han det spännande projektet, som även har planerat in en nattflygning senare i år. Efter det testet kommer ett nytt plan att byggas baserat på testresultaten.

De två piloternas stora mål är att korsa Atlanten 2012, för att därefter försöka sig på en jorden runt-tur.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.