söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Soldrivna tv-apparater och gödningsmedel av mjölk

Publicerad: 30 november 2018, 11:15

Foto: Azuri, Wikimedia Commons, Stora Enso, Roboat.org, Timothy Tolle/Flickr

Fem intressanta innovationer som bidrar till ökad hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Förnybar Energi

Soldrivna TV-apparater
FN uppskattar att 1,2 miljarder människor i världen saknar tillgång till elektricitet. Teknikföretaget Azuri genomförde en undersökning som visade att tv var den eldrivna pryl som flest människor i strömlösa delar av Afrika önskade sig, efter belysning. Nu har Azuri utvecklat en anordning som kan användas för att driva en liten tv, en LED-belysning eller en radio. Den kan också ladda mobiler och ficklampor.

Gödningsmedel av överbliven mjölk
Runt en tredjedel av all mat som produceras i världen kastas bort. Forskare vid Colorado State University ville hitta ett sätt att ta till vara på en del av allt livsmedel som går till spillo. I samarbete med den amerikanska livsmedelsjätten Leprino foods utvecklade de en metod för att omvandla laktos till ett naturligt gödningsmedel som förbättrar jordens bördighet på ett hållbart sätt. Tanken är att gödningsmedlet, som ska tillverkas av restprodukter från mjölkindustrin, ska göra odlingsjordar mer motståndskraftiga mot extrema väderhändelser som torka, stormar och översvämningar.

Smarta etiketter som ökar transparensen
Flera företag använder sig av online-kartor, blockchain och digitala betalningssystem för att öka spårbarheten i leverantörskedjan. Det har lett till ökad transparens gentemot kunder och andra intressenter, samtidigt som det bidragit till att företagen bättre kan kontrollera sina underleverantörer. Nu har Stora Enso tagit fram en smart etikett som kan klistras på förpackningar för att spåra dem genom leverantörskedjan. Liksom andra liknande produkter på marknaden använder sig Stora Enso av RFID-chip i sina etiketter. Men till skillnad från sin konkurrenter är Stora Ensos etiketter tillverkade av papper istället för plast. Enligt företaget gör det att etiketterna är billigare att tillverkare och lättare att återvinna.

Båtar som fångar plast
Tidigare i år lanserade organisationen Hubbub två städbåtar som skulle hjälpa till att samla in plast från Themsen. Nu har forskare från Amsterdam utvecklat en soldriven vattenfarkost som ska städa upp stadens kanaler. Farkosten som fått namnet Roboat använder sig av laser-radar, miniatyrkameror och GPRS-teknik för att kunna färdas automatiskt, men också för att den ska kunna kommunicera med andra Roboats. Tanken är att farkosterna på så vis ska kunna koppla ihop sig till en kedja för att kunna arbeta mer effektivt.

Resurseffektiva vindkraftverk
I samarbete med mjukvarubolaget Akselos har Licengineering tagit fram en teknik som kan hjälpa till att minimera materialanvändningen vid byggandet av vindkraftsparker. Systemet som fått namnet Godess samlar in data från redan existerande vindkraftsparker och använder informationen för att räkna ut hur nya vindturbiner kan bli mer effektiva, samtidigt som mindre material används för att bygga dem. Enligt Akselos uppskattningar kan tekniken reducera materialkostnaden med 25 procent när en ny vindkraftspark byggs.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev