Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solen nästa mål för NASA

Publicerad: 6 september 2010, 10:17

NASA har planer på att skicka en farkost in i solens yttre atmosfär, där den ska samla värdefull data innan den tillintetgörs i hettan på 1 400 grader.


Ämnen i artikeln:

CleantechNasaTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Solens yttre atmosfär, koronan, är flera hundra gånger varmare än dess fotosfär (den synliga ytan). Att studera detta faktum och orsaken därtill, är ett av huvudmålen med projektet. Ett annat mål är att undersöka vad det är som driver solvinden, som påverkar jorden och solsystemet.

– Vi har kämpat med dessa frågor i decennier, och det här projektet bör slutligen ge oss svaren, säger Dick Fisher, chef på NASA:s avdelning för heliofysik i Washington DC, till BBC News.

NASA hoppas skjuta upp rymdsonden Solar Probe Plus (SPP) senast 2018. För att farkosten så länge som möjligt ska kunna stå emot den extrema hettan och strålningen så kommer den att skyddas av en stor värmesköld av kolkomposit.

En solfläck fotograferad av The New Solar Telescope, förmodligen den mest detaljerade bilden som har tagits av en solfläck i synligt ljus. Foto: NASA

– Att försöka förstå hur solen påverkar jorden är en ganska stor sak numera. Det enda vi aldrig har gjort är att faktiskt åka dit. Du kan tänka dig en rymdfarkost som flyger förbi Mars eller Venus, men med solen är det lite annorlunda. Men vi har kapacitet att skicka en farkost nära solen, och det är också planen för nästa generations rymdfarkoster, säger Richard Harrisson, solfysiker på Rutherford Appleton Laboratory.

SPP kommer att utrustas med en mängd olika instrument, bland annat en detektor för solvindspartiklar, en 3D-kamera och en anordning för att mäta magnetfält. Den totala kostnaden för projektet uppskattas till cirka 180 miljoner dollar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.