måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Solenergitekniken ser avskräckande ut”

Publicerad: 4 juni 2009, 09:26

Magdalena Lundh, vid Uppsala Universitet, tycker att solenergitekniken framställs som komplicerad vilket avskräcker eventuella köpare.


I en avhandling utförd av Magdalena Lundh, vid Uppsala universitet, diskuterar hon bland annat om hur solenergiteknik presenteras för eventuella köpare.

Hon skriver i sin avhandling att man har glömt bort att tekniken ska användas av människor, som till exempel arkitekter, installatörer, byggherrar och konsumenter.

Hon har intervjuat folk inom solenergi- och pelletbranschen, konsumenterna vill enligt dem att det ska vara enkelt att förstå sig på samt använda tekniken.

– För människor som inte är insatta i solenergi blir presentationer av tekniken avskräckande eftersom det ser för krångligt ut, säger Magdalena Lundh.

Dessutom har installatörerna bristande kunskap om solenergi, enligt Magdalena Lundh, och de väljer ofta att avråda eventuella köpare.

– Det är ganska vanligt att installatörer säger att det bara är skräp och inte fungerar, säger Magdalena Lundh.

Trots de dystra slutsatserna i avhandlingen tror Magdalena Lundh på en framtid för solvärme. Hon bedömer att tekniken är på frammarsch, att den blir mer tilltalande och att informationen blir bättre.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev