Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solkraft dygnet runt tack vare smält salt

Publicerad: 17 december 2010, 07:44

Kalifornien har just godkänt ett nytt solkraftsprojekt. Med hjälp av smält salt ska energi kunna produceras även efter att solen har gått ned.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikSolenergiGreentechForskningIngenjör

Det vanligaste argumentet mot solenergi är att de flesta anläggningar bara kan producera el när det är ljust utomhus. Men det finns lösningar på problemet. En av de mest lovande idéerna är att använda smält salt för att lagra energin. Nu har Kalifornien godkänt bygget av Rice Solar Energy Project – delstatens första solkraftsanläggning som använder salttekniken, skriver Inhabitat.

Anläggningen kommer att byggas av SolarReserve och se ut ungefär som soltornet på bilden, men dessutom ha lagringsutrymmen under jord. Eftersom saltet kan nå temperaturer på upp till 1000 grader Fahrenheit (cirka 538 grader Celsius) kommer anläggningen att kunna lagra det mesta av värmen som samlas in under dagen – och sedan producera el långt efter att solen har gått ned.

Hundratals heliostater kommer att fokusera solens strålar på ett torn som samlar värmeenergi. Normalt sett värmer soltorn vatten och producerar el med hjälp av en ånggenerator. Men med SolarReserves teknik kan man alltså lagra värmen för senare användning. Soltornets salt hettas tills det smälter och pumpas sedan till en lagringstank, utan att förlora mer än en liten del av värmen. När man behöver producera el så pumpas värmen genom en ånggenerator.

SolarReserve, som hoppas kunna börja bygget i slutet av nästa år, har redan tecknat ett 25-årigt avtal om elförsäljning till Pacific Gas & Electric. Projektet kommer att sysselsätta 500 personer.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.