Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solkraft från Sahara – om bara fem år

Publicerad: 24 juni 2010, 09:45

Ett enormt solkraftprojekt i Saharaöknen kommer att förse Europa med energi inom fem år, vilket är tidigare än planerat.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiSolkraftSahara

EU och ett stort antal europeiska företag är med och finansierar ett gigantiskt system av solkraftverk i Nordafrika. Projektet kallas Desertec och ska bidra till att EU klarar det uppsatta målet om att 20 procent av unionens energikonsumtion ska komma från förnybara källor 2020.
– Desertec som helhet är en vision för de kommande 20 till 40 åren med investeringar på hundratals miljarder euro. Att integrera en större andel förnybar energi tar tid, sa EU:s energikommissionär Günther Oettinger till Reuters efter helgens möte med Algeriets, Marockos och Tunisiens energiministrar.

Projektets första fas kommer att innebära en kapacitet på hundratals megawatt, men under de kommande 20 till 40 åren planeras en kapacitetsökning på ytterligare hundratals gigawatt. Den genererade elektriciteten kommer att nå EU via kablar under Medelhavet, men kommer också att användas av de afrikanska länderna.

Oettinger bemötte även den oro som har uttryckts över att Europa skulle utnyttja norra Afrikas naturresurser .
– Kanske kommer en större del av elen att exporteras till Europa, men samtidigt så måste vi exportera teknik, verktyg, maskiner och experter. Så det är ett riktigt partnerskap, som inte bara handlar om att köpa eller sälja.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News