Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solkraften växer mer än väntat

Publicerad: 17 november 2010, 06:43

Marknadsundersökningsföretaget iSuppli har reviderat sin prognos för den totala kapaciteten installerad solkraft 2010. Nu räknar man med en tillväxt på hela 118,7 procent för i år.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolenergiTeknik

Företagets prognos för världens totalt installerade solkraftskapacitet 2010 höjs från 14,2 till 15,8 gigawatt. En stor anledning är den oväntat starka efterfrågan i Tyskland, där energimyndigheten till och med uttalat en oro för att den växande kapaciteten hotar att överbelasta det nationella elnätet (vilket dock den tyska solindustrins branschorganisation totalt avfärdar).

– Tysklands solindustri, som är världens största marknad, växte med en extraordinär takt under andra kvartalet 2010, vilket fick solcellsinstallationerna att överträffa förväntningarna under årets första sex månader. Under det första halvåret installerade Tyskland själva solsystem med en kapacitet på 3,9 gigawatt, säger iSupplis företrädare i ett pressmeddelande.

Om den nya prognosen visar sig korrekt kommer den totala solkraftskapaciteten att öka med hela 118,7 procent i år, från 2009 års 7,2 gigawatt. Tillväxttakten ser dock ut att avmattas en aning nästa år, och iSuppli har sänkt den tidigare prognosen om en total kapacitet på 20,2 gigawatt till 19,3 gigawatt, vilket ändå skulle innebära en kapacitetsökning med cirka 22 procent.

Företaget presenterade även en prognos för priset på kristallina solcellsmoduler, som man tror kommer sjunka med 9 procent under första kvartalet 2011, och ytterligare 6 procent kvartalet därefter.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.