Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solkraftverket som levererar el dygnet runt

Publicerad: 11 augusti 2011, 10:08

Torresol Energys solkraftverk Gemasolar utanför spanska Sevilla levererar el även när solen inte skiner.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiSolkraft

Torresol Energy har övervunnit en av de största utmaningarna kopplade till solenergi – tack vare termisk energilagring kan man sedan maj leverera el till sina kunder dygnet runt.

Lösningen är två stora tankar med smält salt som lagrar värmeenergin som genereras under dagen. Blandningen av 60 procent kaliumnitrat och 40 procent natriumnitrat har förmågan att behålla 99 procent av den genererade värmeenergin i hela 15 timmar, vilket gör att Torresol kan möta efterfrågetopparna på el, som vanligtvis inträffar efter solnedgången, skriver Inhabitat.

Själva solkraftverket består av 2 650 paneler spridda över 185 hektar mark. Speglarna fokuserar 95 procent av solens strålning på en jättemottagare i anläggningens centrum.

Gemasolar förväntas producera 110 000 megawattimmar energi om året – tillräckligt för att försörja 25 000 hushåll. Även om själva kraftverket är relativt litet (19,9 megawatt) så fungerar det i paritet med ett 50-megawattsverk utan lagringsenhet.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiSolkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News