Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Solljus für alle

Publicerad: 25 November 2009, 08:35

Lysrör är tämligen energisnåla. Men solljuset från Solljus är bättre


När en industrilokal ska förses med belysning är det främst lysrör man tänker på. De har tämligen god verkningsgrad, lyser tämligen vitt och startar fort. Men egentligen är ljuset inte vitt utan drar åt något håll, gärna lite blåaktigt eller grönt. Solljus är det definitivt inte.

Östersunds fotbollshall halverade elkostnaden. Den gamla belysningen krävde 35 kW och var dessutom fult natriumgul. Solljus behöver bara 19 kW och sparar 46% el. Nu är det som att idrotta i dagsljus.

Men det finns solljus att tillgå för inomhusbruk. Köp solljusarmaturer med keramiska metallhalogenlampor från svenska Solljus AB, spara energi, spara armaturer och få naturligare inomhusljus. Färgtemperaturen kan fås antingen 3000 eller 4200 kelvin och färgåtergivningen är då 80 respektive 96 Ra, ett index för färgbalansen där dagsljus räknas som 100 Ra. Det är bara metallhalogen som kommer upp i Ra nära 100. Högtrycksnatrium (vitgult, vanligt i sporthallar, parkeringshus osv) hamnar på Ra kring 30-40. Lågtrycksnatrium (gult) har ingen klassning alls för dess ljus har inget kontinuerligt spektrum.

Varför ska man ha solljus? Vi människor trivs bättre i solljus än i flimrigt gröngult lysrörsljus och bedömningen av färger blir bättre. Solljusarmaturen utnyttjar dessutom det befintliga ljusflödet bättre. Lampan har en reflektor som skickar ljuset rakt ned, så väldigt lite förloras i taket och mot väggar, även om det är väldigt högt i tak. Solljus AB lovar också att det elektroniska drivdonet ser till att lampan lyser med praktiskt taget samma ljusstyrka och ljusfärg under hela livslängden, som för övrigt uppgår till 20.000 timmar.

Fiskauktionen i Göteborg hade tidigare lysrör, som gav belysningsstyrkan 300 lux. Med Solljus fick man med samma elförbrukning dubbla belysningsstyrkan 605 lux.

Norges största lastbilsverkstad, Wist Last & Buss i Trondheim, har installerat 221 Solljus med totaleffekten 34,9 kW. Som alternativ hade man tänkt sig 516 lysrörsarmaturer T5 på tillsammans 54,1 kW. Med Solljus sparade Wist således 36% el. Färre armaturer medförde dessutom billigare installation.

Samtidigt minskade koldioxidutsläppet med 36% om den energiproduktion, som först dras ned när energi sparas är den som tillverkas av fossila bränslen. Med hjälp av Solljus minskar Wist på så sätt koldioxidutsläppen med 46 ton årligen.

Det behövs egentligen ingen raketvetenskap för att spara energi!

Läs mer på www.solljus.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.