Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Solljus gör bränsle av koldioxid

Publicerad: 18 Mars 2009, 14:44

Ett finmaskigt nätverk av nanotuber kan omvandla koldioxid till naturgas under påverkan av vanligt solljus. Processen ska förhoppningsvis kunna användas för att utvinna drivmedel ur koldioxid i atmosfären och därmed motverka växthuseffekten.


Det har sedan tidigare varit känt att koldioxid kan omvandlas till olika organiska sammansättningar, men nu har ett forskarlag vid Pennsylvania State University för första gången lyckats med bedriften att använda vanligt solljus för att driva denna process enligt New Scientist.

Hemligheten är ett nätverk av nanotuber, tillverkat i titaniumdioxid, som kombinerats med katalysatorer i form av koppar och platina. När en blandning av vattenånga och koldixiod placeras i en behållare tillsammans med nanotuberna och utsätts för solljus så resulterar detta i att gasen metan och andra, närbesläktade kemiska föreningar bildas.

Forskarna vid vid Pennsylvania State University lyckades framställa 160 mikroliter organiska föreningar per timme och per gram nanotuber. Det kanske inte låter så imponerande, men är 20 gånger mer än vad som tidigare uppnåtts vid liknande experiment. För att metoden ska bli praktiskt användbar krävs dock att effektiviteten förbättras ytterligare.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.