Klimat
Solljus inomhus – Så funkar det
Publicerad: 5 januari 2010, 05:22
Att använda solen som inomhusbelysning, är det något nytt?
Hur svårt kan det vara att använda solen som inomhusbelysning? Det torde inte vara svårare än att ta upp ett hål i taket och släppa in ljuset genom ett takfönster.
Men om det rör sig om ett vanligt, befintligt kontorshus med flera våningar, hur gör man då på mellanvåningarna? University of British Columbia i Kanada har löst det med sitt Solar Canopy Illumination System.
Även om solljus är gratis har det hittills varit för dyrt att fånga in det på ett effektivt sätt och skicka in det i hela byggnaden. Målet för detta forskningsprojekt har varit att utveckla ett kostnadseffektivt system som ska kunna lysa upp kontorsfastigheter inuti med solljus och kunna byggas in ovanför ett vanligt hängande innertak. Solfångaren kan placeras antingen utanpåligande, halvt integrerad eller helt integrerad i bygghanden, beroende på i vilket stadium man kommer åt att integrera den, i princip före eller efter att byggnaden är färdigbyggd.
Systemet Solar Canopy Illumination:
>> Kan lämna användbart solljus mer än 20 meter in i en byggnad
>> Minskar energiförbrukningen för en vanlig kontorsbyggnad med minst 25%
>> Kan ersätta elektriskt ljus 75% av tiden varje dag då solen lyser under sex timmar av kontorstiden
>> Är 7 gånger mer effektivt än ljus som drivs med solceller
>> Kan lätt byggas in i arkitekturen i ett vanligt kontorshus
>> Är den enda inomhusbelysningen som visat sig vara kostnadseffektiv genom energibesparingar
>> Ger skugga för fönstren
>> Den insamlade värmen kan antingen ledas in i byggnaden eller ledas bort
Allting börjar i en solfångare som med nödvändighet måste innehålla rörliga speglar som söker efter solen och skickar in solljuset i konstruktionen. Detta är den komplicerade delen, eftersom den kräver sensorer och motorer, men genom accelererade livslängdsprover har forskarna kommit fram till att deras konstruktion har en livslängd överstigande 50 år.
Efter att ljuset samlats in av sökspeglarna måste det speglas ihop så det kan ledas in i ljusledaren. Detta sker med särskilda, mycket speciellt utformade paraboliska speglar. Dessa hade kunnat bli mycket dyrbara komponenter, men man kom på att spegelns form kunde approximeras ganska väl med tunna, vridna, metalliserade plastremsor som antog den paraboliska formen när de spändes in i en rektangulär metallram.
Ljuset leds in i huset i ljusledande rektangulära rör, i princip plåtrör klädda med reflekterande film inuti. I plåtrörens tak sitter helt vanliga lysrör som tar över när solen går i moln, eller på kvällen. I rörens botten har man ett diffuserande raster. På så sätt sprids ljuset naturligt och det blir ingen skillnad mellan soldrift och lysrörsdrift. Ett enkelt diffuserade raster är lätt att ta bort och gör lysrörsbyte enkelt.
Hur blir resultatet? Bilden ovan visar ett typiskt kontor när solen lyser utomhus, dock med fönstren förtejpade. En annan bild som universitetet publicerar, visar samma lokal med fönstren öppnade. Det är knappast någon skillnad i belysning på skrivbordet närmast oss.
För att bevisa sin princip byggde forskarna en provmodul av ett ”djupt” kontorshus.
Energieffetivt?
Systemet har visat sig vara kostnadseffektivt bara genom energibesparingen, trots behovet av styrelektronik och kostnaderna för inbyggnad.
Även om forskarna inte lagt ned tid på det hittills kan det finnas ytterligare positiva faktorer för människan, som
>> Minskad risk för bländning
>> En sorts ”kontakt” med naturen
>> Överlägsen färgåtergivning mot lysrör
Läs mer på www.phas.ubc.ca/ssp/solar-canopy-illumination-system/project-summary.html
Jörgen Städje