Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Solljus som kyler

Publicerad: 4 Maj 2010, 11:05

Det kan låta motsägelsefullt, men i MEDISCO-projektet används solljus för att kyla färskvaror, som till exempel mjölk, vin och frukt.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikSolenergiGreentechForskningIngenjör

Forskare från tyska Fraunhofer-Instituts für Solare Energiesysteme (ISE) vill visa att solenergi kan användas för att kyla färskvaror i Medelhavsområdet. I ett projekt kallat MEDISCO har de, i samarbete med universitet och privata företag, installerat solenergianläggningar på en vingård i Tunisien och på ett mejeri i Marocko.

– Vår metod är idealisk för länder som har många soldagar och i områden där det inte finns några konventionella kylanordningar på grund av vattenbrist eller otillförlitliga energikällor, säger Dr Tomas Núñez, forskare på ISE, i ett pressmeddelande.

Med systemet blir kylan alltid tillgänglig när solen skiner, med andra ord när den behövs som allra mest.

Solenergin används för att hetta upp vatten till en temperatur på 200 grader.

– Den extrema vattentemperaturen är nödvändig för att driva absorptionskylmaskinen. Vi använder inte elektricitet för att ge kyla, vi använder värme. Resultatet är detsamma: kylning i form av kallt vatten eller – i vårt fall – en blandning av vatten och glykol, säger Núñez.

Eftersom absorptionskylmaskinen genererar en temperatur på noll grader så behövs glykolen för att hindra vattnet från att frysa. Blandningen av vatten och glykol samlas i kylackumulatorer och pumpas sedan genom en värmeväxlare som kyler t.ex. mjölken.

– MEDISCO är ett demonstrationsprojekt. Systemet är inte redo för marknaden ännu, men jag är säker på att det i framtiden kommer vara möjligt att använda solenergi för kylning på gårdar, tillägger Núñez

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.