Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solpaneler blir billigare

Publicerad: 15 augusti 2011, 08:12

Priserna på solpaneler sjunker, vilket innebär minskade vinstmarginaler för tillverkarna. Men samtidigt öppnar trenden upp marknaden för leasing av solpaneler.


Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechSolenergi

Igår släppte Lux Research en ny branschanalys där man räknar med att den installerade solenergikapaciteten kommer att öka med 15,5 procent per år. Samtidigt presenterade Navigant Consulting en ny rapport där man konstaterar att priset på solpaneler har sjunkit med nästan 20 procent i år.

Den starka priskonkurrensen mellan tillverkarna innebär krympande vinstmarginaler, men gör samtidigt solpaneler mer attraktiva för konsumenterna, som får mer valuta – eller snarare energi – för pengarna. Trenden öppnar även upp marknaden för leasing av solpaneler.

– För företag som erbjuder leasing av solpaneler innebär fallande priser att deras affärsmodell fungerar bättre, vilket gör att de kan expandera till nya delstater och geografiska områden, säger Shayle Kann, solenergianalytiker på GTM Research, till CNET News.

Med leasing kan man komma runt den initiala investeringskostnaden för konsumenterna, och tjänsten erbjuds av allt fler företag. Istället för att köpa panelerna så betalar konsumenterna en månatlig avgift men får samtidigt lägre elräkningar.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechSolenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News