Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solpaneler kan bli obligatoriskt i Japan

Publicerad: 24 maj 2011, 11:52

I Japan kan det bli obligatoriskt att utrusta alla nya byggnader med solpaneler. På så sätt ska man göra sig mindre beroende av kärnkraft och samtidigt bidra till utvecklingen av solenergi.


Ämnen i artikeln:

FukushimaJapanKärnkraftSolpaneler

I samband med torsdagens G8-toppmöte i Frankrike förväntas Japans premiärminister Naoto Kan tillkännage landets nya plan för solkraft. Enligt nättidningen Physorg kan Japan komma att införa ett krav på att alla nya byggnader utrustas med solpaneler 2030.

Tillkännagivandet sker i så fall drygt två månader efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin som orsakade kärnkraftsolyckan i Fukushima, och är ett sätt för Japan att göra sig mindre beroende av kärnkraft och samtidigt visa omvärlden att man vill satsa på förnybar energi och teknisk utveckling, skriver nättidningen Nikkei.

Premiärminister Kan menar att en sådan omfattande satsning kommer att driva på teknikutvecklingen och på sikt göra solpanelerna effektivare och billigare.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.