Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solpaneler som faktiskt fungerar

Publicerad: 18 december 2009, 09:31

Visst låter det lockande med solceller. Dessvärre fungerar det sällan bra i praktiken i vissa sammanhang. Fram till nu.


Visst vore det väl fint att kunna köra den bärbara datorn på solceller, kanske särskilt för personer som befinner sig där det inte finns ström och inga dieselgeneratorer. Jag tänker främst på hjälporganisationer, resande i Afrika, ute på sjön, eller för nödutrustning. Och visst, tanken är lockande, men hittills har det varit en utopi. Vanlig solcellsutrustning, för vanliga människor, är mera humoristisk än funktionell. IKEAs solcellsdrivna sänglampa, till exempel, provad under Thailands ständiga sol, räckte inte för att läsa en bok trots en dags laddning.

Soldriven gorilla. Jovisst, allting som är större än 30 cm i amerikanska postorderkataloger är "giant", men den här kan faktiskt fungera.

Teknik360 skriver fortlöpande om solceller. Men faktum är att på grund av den usla verkningsgraden är man tvungen att ha kvadratmeterstora paneler för att kunna få ut vettig hushållsström. Dessutom behövs tillsatsutrustning för att kunna utnyttja strömmen, ladda batterier med mera. I övrigt får man finna sig att i princip bara kunna ladda mindre batteridrivna apparater, som mobiltelefoner. Att ha apparaten på medan den laddas är ofta uteslutet. Fritidsbåtägare har löst problemet med fast monterade solpaneler för att ladda batterier, men, ja, de är inte portabla.

I och med ”Solargorilla” från Powertraveller finns äntligen en portabel solcellsenhet som verkar kunna fungera lite var stans. Den har inga plastfönster över solcellerna, utan antireflexbehandlat glas som släpper igenom UV. Ju mera UV, desto mer uteffekt. Den är innesluten i ett hölje av neoprengummi så den tål att bankas och klankas. Utspänningen är 20 volt, men den har också en USB-utgång för drift och laddning av enheter som tar laddning på detta sätt (vilket gäller alla moderna mobiltelefoner, halleluja: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.264813/mobilladdaren-som-sanker-utslappen).

Solcellerna är polykristallina och har därför inte mer än 15% verkningsgrad, men Powertraveller tror att de ska kunna, pressa upp det till 20% Riktigt Snart Nu. Tyvärr är Powertravellers webbplats tvetydig, amerikanskt larvig och restriktiv med de tekniska upplysningar man behöver. Mätenheterna är felaktiga och så vidare, men det hela ger ändå en uppfattning om vad systemen kan. Vissa webbplatser uppskattar uteffekten till 10 watt (dock en äldre typ), åtminstone nog till att driva en bärbar OLPC XO-dator.

Även i de bästa situationer går solen i moln ibland. Då tar strömmen slut. För den skull kan man koppla till en Powergorilla, alltså en laddbar batteripack, som får ta smällarna när solen slocknar. Jaha, säger du. en laddbar batteripack. Vad är det för nytt med det? Inget särskilt, bortsett från att vi här har ett konsumentsystem som fungerar utan en massa extern utrustning (laddregulatorer mm), som man faktiskt kan vika ihop och stuva undan i ett hörn i väskan.

Faktiskt en bärbar UPS.

Men går det att köra en fullstor bärbar dator på den? Svaret är nej. För den skull håller Powertraveller på att ta fram en produkt med fyra solcellspaneler som både ska kunna driva en bärbar dator och ladda dess batteri samtidigt. Under Toscanas sol – inte Sveriges. Ytterligare en batteripack är tänkt att tillkomma, kallad Silverback-gorilla, som ska ha en inbyggd växelriktare och kunna mata ut 240 volt växelspänning. Vad vi har här är inget mindre än en UPS för portabelt bruk, med larm. Den ska kunna lämna 60 amperetimmar och kommer att väga 2,5 kilo. Portabiliteten är tveksam, men kameler är starka djur.

Det är inga kvantsprång som skett, ska medges, men faktum är att det finns grejor som kan köpas nu, som tål en kamelritt och att falla i backen, som kan driva en mindre bärbar dator. När växelspänningsomvandlaren kommer, slipper man ta med sig en extra växelriktare för att få 230 volt också.

https://powertraveller.com/index.php

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.