Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Solsköld ska skydda polarisen

Publicerad: 2 Mars 2009, 11:28

Den globala uppvärmningen kan bromsas upp med hjälp av miljontals speglar som skjuts upp i rymden för att reflektera solens strålar. Det utlovar astronomen Roger Angel vid University of Arizona.


För en kostnad av sammanlagt 350 miljoner dollar säger sig astronomen Roger Angel vid University of Arizona kunna stoppa den globala uppvärmningen, som annars riskerar att leda till ödeläggelsen av stora jordbruksområden och att stora delar av jorden hamnar under vatten.

Rogers hemliga vapen är en ofantlig mängd speglar som skjuts upp med hjälp av en specialbyggd kanon med en kaliber på 960 meter. Kanonen, som än så länge är på experimentstadiet, kommer att vara omkring 100 gånger mer kraftfull än dagens konventionella, militära vapen.

Nasa har redan lovat att skjuta till pengar till projektet och en engelsk uppfinnare har börjat konstruera en miniatyriserad version av superkanonen som är fyra meter lång. Roger Angel räknar med att avfyrningen ska kunna äga rum inom 20 till 30 års tid.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.