Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solväg vinnare i GE:s tävling

Publicerad: 15 oktober 2010, 06:53

Vad sägs om vägar där asfalten är utbytt mot solpaneler? Idén kommer från makarna Scott och Julie Brusaw, som är de första mottagarna av Challenge Award i GE:s Ecomagination-tävling.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Parets idé att använda solpaneler som vägbeläggning fick flest röster på Ecomaginations hemsida, där över 74 000 personer tyckte till. Priset på 50 000 dollar kommer de att använda för att attrahera forskartalanger till deras Solar Roadway-project.

– Prispengarna kommer att ge oss de medel som krävs för att kunna sammanföra ett team av de bästa och smartaste ingenjörerna, forskarna, företagen och universiteten, säger Scott Brusaw till Wired News.

Makarna Brusaw samarbetar redan med universitetsforskare för att utveckla en glasyta som ska vara lika stark eller starkare än vanlig gatläggning och samtidigt kunna kapsla in solpaneler. Lyckas detta så hoppas de till en början att kunna installera solbeläggningen på till exempel parkeringsplatser, som då kan försörja närliggande företag med el. Men det långsiktiga målet är att använda panelerna på vanliga vägar.

– Vår första forskningsfas är avklarad och nu laddar vi för fas två. Än så länge har allt gått bra. Vi har en hel del tester att utföra, men vi förväntar oss inga hinder på vägen!

Utöver prispengarna så är Scott Brusaw väldigt nöjd med hur tävlingen hjälpt till att uppmärksamma Solar Roadway-projektet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News