torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solvärme kyler Stockholmskvarter

Publicerad: 1 mars 2012, 13:29

Kvarteret Loen i Stockholm sänker sin energiförbrukning tack vare en smart kombination av kylteknik och solvärme.

Ämnen i artikeln:

GreentechCleantechEnergieffektivisering

I dagarna färdigställs kvarteret Loen på Jakobsgatan i Stockholm och ägaren, Statens fastighetsverk, har satsat stort på att minska energiförbrukningen. En kombination av kylteknik från DesiCool och solpaneler från Aquasol gör att man når upp till de högt ställda kraven i den europeiska klassificeringen Green Building.

DesiCool är ett komplett system som ger klimatneutral luftburen kyla. När vatten avdunstar går det åt energi, vilket innebär att den omgivande luftens temperatur sjunker. En roterande tork hjälper till med avdunstningen, och därefter passerar den torra luften en våt yta och sval luft kanaliseras in i fastigheten, skriver Byggkanalen.se

För att åstadkomma torr luft och minimera det externa elbehovet har man kompletterat systemet med 20 stora solfångare från svenska Aquasol – med en total yta på 220 kvadratmeter. Över 90 procent av värmen i den utgående luften återanvänds, vilket innebär en årlig värmekostnadsbesparing på ungefär 75 procent.

Eftersom kylbehovet är som störst när det är varmt och soligt, passar det dessutom extra bra att använda solvärme för kylning. Solfångarna försörjer även fastighetens hyresgäster med varmt vatten under större delen av året.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev