Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Som att lägga ned sjukhus men lova en julfest”

Publicerad: 23 Februari 2018, 11:59

Stina Bergström, miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet, ifrågasätter bland annat Moderaternas satsning på insamling och lagring av koldioxid.

Foto: Riksdagen

REPLIK Sedan Moderaterna i en debattartikel erkänt att de vill göra kraftiga nedskärningar i den svenska miljö- och utvecklingspolitiken ägnar sig Maria Malmer Stenergard åt postfaktisk politik i Aktuell Hållbarhet. Det skriver Stina Bergström, miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet.


Medan Moderaterna vill skära ner med 11,1 miljarder kronor inom 26 områden lyfter Malmer Stenergård i en debattartikel fram tre ”satsningar” på tillsammans 675 miljoner – sex procent av vad de skär bort. Det är som att lägga ned ett sjukhus men lova att bjuda alla sjuka på en toppenrolig julfest istället.

Men det är inte bara satsningarnas storlek som är problematisk, det är även hur pengarna används. Låt oss granska de förslag som Malmer Stenergard lyfter fram:

1. 500 miljoner kronor till ”internationella klimatinvesteringar”. Förslaget är en omskrivning för den förlegade strategi som Moderaterna har drivit i decennier: Att Sverige ska köpa utsläppsutrymme från andra länder istället för att minska de inhemska utsläppen. Strategin är utdömd av många experter eftersom den helt bortser från att alla länder måste minska sina utsläpp – det går inte att köpa sig fri. När Moderaterna samtidigt skär ner tre miljarder kronor på det internationella biståndet, som omfattar riktigt internationellt klimatarbete, är det ett hyckleri utan dess like. Dessutom strider strategin mot det klimatpolitiska ramverk som Moderaterna står bakom. Att Moderaterna fortsätter på den vägen är obegripligt.

2. 100 miljoner kronor till miljöforskning. Moderaternas satsning gäller en liten del av miljöforskningen, där det sammanlagda anslaget uppgår till över två miljarder. ”Satsningen” är alltså marginell och avser huvudsakligen stöd till Naturvårdsverkets forskningsprojekt. Detta är lite ironiskt eftersom Moderaterna samtidigt vill skära ner över 30 procent av anslaget till Naturvårdsverket.

3. 75 miljoner till CCS. Pengarna ska gå till att utveckla tekniken att separera och lagra koldioxid i marken – en teknik som har varit ”lovande” sedan slutet av 1980-talet och där både regeringar och företag har investerat tiotals miljarder utan att komma framåt i någon nämnvärd omfattning. Att 75 miljoner kronor från svenska skattebetalare skulle göra någon skillnad i detta svarta hål verkar inte så troligt. Men samtidigt säger Moderaterna nej till regeringens satsning på 300 miljoner i stöd till SSAB och LKAB att utveckla fossilfritt stål, ett av de mest lovande industriprojekt som finns globalt.

Det är oroande att Moderaternas nedskärningar av miljö- och utvecklingsbudgeten visar tydliga likheter med den nedskärningspolitik som nu genomförs i USA. Är det denna politik Moderaterna tänker gå till val på? I så fall är det viktigt att det blir tydligt för väljarna.

Stina Bergström, miljöpolitisk talesperson (MP)

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.