Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Som att permanenta den ekonomiska krisen”

Publicerad: 3 september 2009, 05:34

Lågkonjunkturen fick den svenska ekonomin att minska med 5 procent under sista kvartalet 2008. Exploateringen av ekosystem kostar oss minst lika mycket. Permanent. Det menar en grupp EU-forskare.


Ämnen i artikeln:

Ekosystemtjänster

Miljöekonomen Pavan Sukhdev presenterar nästa vecka en studie om det ekonomiska värdet av så kallade ekosystemtjänster – till exempel att producera luft, vatten och råvaror. Rapporten är beställd av G 8-länderna och den tyske miljöministern Sigmar Gabriel. Professor Thomas Elmqvist från Stockholms universitet har skrivit ett av kapitlen i boken.

– Studien visar vad det kostar samhället att inte vidta åtgärder för att stoppa förlusten av ekosystem och deras tjänster. Förhoppningsvis kan den få lika stort genomslag som Stern-rapporten fick för klimatdebatten, säger Thomas Elmqvist, professor i naturresurshushållning vid Stockholms universitet.

Mellan 70 och 80 forskare har försökt gifta ihop de väsensskilda tänkesätten för ekonomi och ekologi och satt ett pris på förlusten av biologisk mångfald. Och det kommer att kosta. De värden som försvinner med nedhuggna regnskogar, bleknande korallrev och annan exploatering kostar oss motsvarande sex procent av BNP-ekonomin varje år.

— Det är en allvarlig urholkning av naturkapitalet. Det är som att permanenta den ekonomiska krisen, säger Thomas Elmqvist.

Sukhdev-rapporten är efterlängtad av flera beslutsfattare. I slutet av veckan träffas forskare i Strömstad för att förbereda sig för ett toppmöte med EU:s politiker och tjänstemän. Det gäller att lägga grunden till EU:s fortsatta strategi för att rädda den biologiska mångfalden.

— Jag skulle vilja se ett nytt EU-direktiv för ekosystemtjänster. De som finns idag räcker inte till. Det nya direktivet skulle koppla förlusten av ekosystem till ekonomin på alla nivåer, till kommuner, stater och företag, säger Thomas Elmqvist.

Toppmötet i Strömstad kommer att vara en viktig hållpunkt för att ena EU inför mötet med resten av världen i Japan nästa år. Då ska man sätta upp ett nytt mål för att undsätta ekosystemen och deras tjänster fram till år 2020.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Ekosystemtjänster

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.