lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sommarens översvämningar utreds

Publicerad: 24 augusti 2023, 09:33

Ovädret Hans orsakade översvämningar som MSB nu är skyldig att dra lärdom av, enligt EU:s översvämningsdirektiv.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beslutat att de översvämningar som drabbat flera delar av Sverige i samband med ovädret Hans i augusti ska utredas.

Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Uppdraget har gått till länssstyrelserna i Dalarnas, Hallands, Jämtlands och Örebro län. De ska nu utreda konsekvenserna av översvämningarna och återrapportera till MSB inom sex månader.

Bakgrunden till beslutet är EU:s översvämningsdirektiv från 2007, som genomförs i Sverige genom förordningen (2009:956) om översvämningsrisker. Direktivet syftar till att minska konsekvenserna av översvämningar genom att bland annat dra lärdom av inträffade händelser, där MSB har ansvar för att initiera informationsinsamlingen och rapportera till EU.

”När samhället påverkas av översvämningar är det viktigt att kunna dra lärdomar för planering av förebyggande åtgärder och för att kunna hålla tillräcklig beredskap. MSB arbetar nu med översyn av områden med betydande översvämningsrisk inom ramen för EUs översvämningsdirektiv. Länsstyrelsernas utredningar kommer utgöra ett viktigt underlag för det fortsatta arbetet att minska konsekvenserna av översvämningar”, säger Maria Dåverhög som arbetar med naturolyckor på MSB, i en kommentar.

Läs mer: Stormdrabbade kommunerna – de saknar systematisk klimatanpassning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev