Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sony Ericsson får högsta miljöbetyg

Publicerad: 26 augusti 2010, 05:00

Det brittiska telekombolaget O2 har infört ett betygssystem för mobiltelefoner. Idén är att kunderna ska kunna avgöra vilken modell som har minst miljöpåverkan. En Sony Ericssons-modell toppar listan.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Från och med idag kommer alla mobiltelefoner som företaget säljer via sin hemsida att ha ett miljöbetyg, och från och med fredag kommer systemet även att omfatta telefonerna som säljs i butiker. Till att börja med är det 65 modeller från sex olika tillverkare som har betygsatts. Maxvärdet är fem och ett högt värde innebär en enhet med liten påverkan på miljön.

Enligt O2 är systemet ett led i företagets mål att bli branschledande när det gäller hållbarhet. Det är också ett resultat av kundundersökningar som visar att köpare vill veta mer om produkternas miljöpåverkan när de handlar ny mobiltelefon.

– 44 procent av våra kunder menar att detta skulle påverka deras köpbeslut, och ungefär 12 procent anser att det skulle vara en avgörande faktor, säger O2:s miljöchef Gareth Rice till BusinessGreen.

Hälften av de tio telefoner med bäst betyg är tillverkade av Sony Ericsson, och företagets Elm-modell toppar listan med ett betyg på 4,3. Nokia har fyra modeller med på topp-10 och Samsung en. Bland de tio modeller med sämst betyg återfinns hela sex stycken från LG, med bottenbetyget 2,7 för företagets Etna-modell.

Betygssystemet hat utvecklats i samarbete med Forum for the Future, en ideell organisation som arbetar för att främja en hållbar utveckling. Betyget tar hänsyn till produktens hela livscykel, inklusive råvarorna som används, förpackningen, telefonens energieffektivitet och hur mycket av den som går att återanvända eller återvinna.

– Vi vill driva på ett hållbart beteende genom att uppmuntra tillverkarna att förbättra funktionerna hos deras telefoner, säger Ilka Weissbrod från Forum for the Future.

Detta innebär bland annat att förlänga produkternas livscykel och lägga till funktioner som till exempel satellitnavigering, så att telefonerna kan ersätta andra apparater.

De sex företag som omfattas av systemet är Sony Ericsson, Nokia, HTC, LG, Samsung och Palm. RIM förbereder sig för att anslutas till systemet nästa år, medan Apple föredrar sin egen miljödeklaration, enligt O2.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev