Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sony stoppar Windows-dator i kameran

Publicerad: 24 oktober 2008, 08:30

Kameran som är en PC som är en bildbehandlare med kraftfull tillsatsprocessor.


Nej, det rör sig inte om en vanlig webbkamera med FTP-gränssnitt, utan en riktig PC med Windows XP inbyggt inuti kameran och dessutom med mycket hög bildkvalitet. Det är inte varje dag man ser en snabb mätkamera med inbyggd PC och Gigabit Ethernet. Sonys senaste XCI-Vnnn och XCI-SXnnn finns i fyra modeller.

XCI finns med VGA och SXGA-upplösning i färg eller svartvitt.

Bakänden av kameran visar att det rör sg om en riktig PC. VGA-anslutning  och USB-kontakter för tangentbord, mus och andra periferienheter. Dessutom finns Gigabit Ethernet för nätverkanslutning.

Carl Zeiss är kända för sina högklassiga objektiv. Visionmes är en serie telecentriska objektiv för mätändamål. Principen är att kameran ser ut ur objektivet med parallell strålgång, varför mätobjektet ser lika stort ut oavsett avstånd från frontlinsen. Det är oumbärligt i mätsituationer där en millimeter på objektet alltid ska bli en millimeter i mätkameran oavsett avstånd, oavsett hur transportbandet gungar upp och ned. Visionmes finns i diamterar från 11 till 300 millimeter.

Bilden ovan visar en prototyp till en typisk uppställning för industriell mätning. Allra överst sitter Sonys videokamera som för tillfllet är ansluten till en bildskärm för att visa bildbehandlingen, men i den slutliga tillämpningen bör kameran istället mata ut ett beslut av typen bra/dålig till en PLC som styr tillverkningsprocessen, baserat på det den ser på bilden.

Kameran tittar genom ett Zeiss Visionmes-objektiv för att eliminera mätfel och alldeles ovanför mätobjektet sitter en röd ringbelysning med lysdioder från svenska LAT Elektronik AB. Ljuset från denna kan styras i vinkel för att ge bästa möjliga kontraster på mätobjektet. Riktig belysning är A och O i mätapplikationer.

Kantskärpning är processorkrävande. Sony XCI gör det i realtid. Klickar du på bilden får du se hela skärmbilden tagen direkt ur Windows i kameran.

Kameran är lite mer än en PC. Den har dessutom en FPGA-enhet inbyggd (alltså en primitiv men stark extraprocessor) som kan programmeras med små enkla bildbehandlingsrutiner som skulle bli för tunga för Intelprocessorn.

FPGAn är oerhört snabb.En vanlig uppgift är till exempel kantskärpning. Det som tar en sekund i Photoshop gör Sonys FPGA nittio gånger i sekunden, i realtid. Arbetsuppgiften i det här fallet är att undersöka om skruvkorkar som matas förbi på ett band har text ovanpå, om den är oskadd och om det är rätt text. Det kan vara av livsavgörande betydelse inom medicinen till exempel. I och med det telecentriska objektivet behålls skärpan även om bandet med korkar guppar upp och ned. 90 kantskärpta bilder kommer ur kameran per sekund.

Läs mer

Telecentriska objektiv från Zeiss: www.zeiss.com/optics
Mätkamera med PC från Sony: pro.sony.com/bbsc/ssr/mkt-industrialautomation
Tiltbar lysdiodbelysning från LAT Elektronik AB: www.latab.se
Tekno Optik AB: www.teknooptik.se
 

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.