Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sonys miljötävling in i ny fas

Publicerad: 14 oktober 2010, 07:43

Nu går Sonys tävling Open Planet Ideas in i sin andra fas, efter att företaget i början på veckan presenterat sex miljöutmaningar för de tävlande att ta itu med.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Tävlingen, som anordnas i samarbete med WWF och designkonsultföretaget IDEO, uppmanar nu studenter, designers och teknikintresserade att bidra med förslag på hur befintlig Sony-teknik kan kombineras eller användas på nya sätt för att lösa olika miljöproblem.

Den ursprungliga planen var att välja ut ett miljöproblem, men efter att juryn fått in hela 335 olika förslag så valde man tillslut sex teman för de tävlande. Det handlar om att med hjälp av tekniken använda resurser effektivare, bättre informera människor om deras miljöpåverkan, återanvända material, utveckla mindre resurskrävande produkter, stärka återanvändningsgraden eller främja mer hållbara val och beteenden. Med andra ord så tar tävlingen i princip emot alla förslag som kan förbättra miljön på något sätt.

Morgan David, divisionschef för forskning och utveckling på Sony Europa, betonar att man inte i första hand är ute efter helt nya tekniker, utan snarare smarta sätt att ”återanvända” de som redan finns.

– Det här tillvägagångssättet ger oss möjlighet att få snabba testresultat, säger han till BusinessGreen.

Ett lyckat exempel på en tekniksammanslagning är företagets Sony Forest Guard-projekt, som föreslogs av en grupp skolbarn i en annan tävling. Det går ut på att kombinera video-, sol- och nätverksteknik för att utveckla ett webbaserat system som ska upptäcka skogsbränder.

Har du själv en smart idé som du vill dela med dig av så kan du lämna ditt bidrag på tävlingens hemsida. Den vinnande idén kommer att presenteras i januari nästa år, och vinnaren kommer att bjudas in av Sony för att, tillsammans med företagets ingenjörer och designers, utveckla en prototyp av produkten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News