måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sonys TV slår av sig själv

Publicerad: 20 januari 2009, 08:50

En strömsparfunktion kontrollerar om någon verkligen är i rummet när TVn är på och slår av bilden om ingen tittar.


Strömsnål är nyckelordet för Sonys senaste TV i Bravia-familjen. Det mest anmärkningsvärda med Bravia VE5 är en sensor som hela tiden övervakar rummet. Sensorn använder infrarött ljus och reagerar på rörelse. Om ingenting rör sig framför TVn stängs bilden av efter en viss tid.

Till att börja med är det bara bilden som stängs av medan ljudet fortfarande går ut, men om ingen kommer tillbaks efter ytterligare en viss tid så går hela TVn ner i viloläge. När sensorn upptäcker rörelse igen slås bilden automatiskt på.

Hur det hela fungerar om man bara sitter blickstilla framför TVn framgår inte av Sonys material, men vi får hoppas att TVn är smart nog att upptäcka det för annars är funktionen rätt värdelös. Sensorn har också bara en aktiv radie på tre meter så i stora rum kan det bli ett problem.

En annan funktion som ska spara ström är att TVn kan stängas av helt och hållet. Moderna TV-apparater brukar ju annars bara gå ner i viloläge. Men Bravia VE5 kan stängas av ordentligt precis som gamla tiders TV-apparater och drar då noll watt, utan att man behöver dra ut kabeln.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev