Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sopberget: ”Låt företagen ta hand om kasserade kläder!”

Publicerad: 8 september 2014, 10:49

Varje svensk har 23 kilo överblivna kläder hemma i garderoben. Det kan inte vara kommunernas sak att hantera cointainrar med tonvis av slängda kläder. Det är klädtillverkarens jobb och ansvar, skriver Kristina Jonäng, (c) och Fredrik Christensson, (c) på Miljöaktuellt debatt.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenLena EkMiljöaktuelltNaturvårdsverket

”Varje svensk har 23 kilo överblivna kläder hemma i garderoben. Dessutomköper varje svensk 12 kilo nya kläder varje år. Det är ohållbart att dessa kläder slängs. Det är också ett praktiskt problem att lämna växande mängder av kläder till insamlingar som enbart drivs av föreningar och andra ideella krafter.

Vi ska återanvända kläder i högre utsträckning än idag. Vi måste också börja återvinna tyget i kläderna genom att till exempel foga samman plaggen med träfiber så att nytt tyg skapas. Det finns enstaka initiativ till etablerandet av moderna återvinningsanläggningar, bland annat Vargön Innovation utanför Vänersborg.

För att lyckas ta hand om alla överblivna kläder behöver affärsmodeller och tekniska lösningar stimuleras. Handeln med begagnade kläder måste öka och det behövs en drivkraft att tjäna pengar på textiler i återanvändnings- och återvinningsbranschen.

Det är glädjande att regeringen fattat beslut att producentansvaret ska omfatta kläder och andra textilier. Exakt hur producentansvaret ska se ut får Naturvårdsverket återkomma till. Det viktiga är att principen om producentansvar tar nya steg. Alliansregeringen är en garant för att producentansvar fullföljs och utvecklas.

Om de rödgröna vinner valet läggs ansvaret för all återvinning på kommunerna. Det är ett gigantiskt feltänk. Kommunerna, som ska ansvara för skola, barnomsorg och äldreomsorg är knappast betjänta av att få hantera cointainrar med tonvis av kläder och dessutom ta kostnaden för det. Vilken skattebetalare vill stå för notan för logistiken av alla överblivna kläder?

Det är i grunden klädtillverkarens ansvar!  Principen om producentansvar lägger det ekonomiska ansvaret på just tillverkaren. Det gör att tillverkaren blir mer benägen att tänka efter redan innan tillverkningsprocessen. Kan produktionen göras mer miljövänlig så att återanvändningen blir mindre kostsam?

Ett rätt utformat producentansvar stimulerar effektiv hantering vid tillverkning, återanvändning och materialåtervinning. Transporter av miljöskadliga begagnade kläder kors och tvärs kan undvikas och istället skapas en utveckling av miljömässigt bättre produktion, effektivare hantering för återanvändning och en skjuts för omfattande återvinning av textiler.

Ett kommunalt ansvar skulle inte bara bli dyrt för skattebetalarna, det hämmar också affärsmässiga lösningar för återvinningsbranschen. Ett kommunalt ansvar skrämmer bort företagare och investerare inom återvinning, medan producentansvaret lockar fram sådana krafter. Ett utökat producentansvar skapar ny teknik och nya jobb. Ett kommunalt ansvar för textilåtervinning blir en kostnad för skattebetalarna och bromsar teknisk utveckling.

För drygt tjugo år sedan införde dåvarande miljöminister Olof Johansson, (c) producentansvar i Sverige, som innebar att vi snabbt började återanvända tidningar, kartonger, glas, batterier och elektronik. Under de senaste åren har miljöministrarna Andreas Carlgren och Lena Ek utvecklat producentansvaret ytterligare. Valet den 14 september handlar delvis om synen på producentansvar.

Kristina Jonäng, (c) Gruppledare Västra Götalandsregionen
Fredrik Christensson, (c) Kandidat till riksdagen

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.