Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sopor paradgren för svensk miljöteknik

Publicerad: 24 februari 2009, 05:08

Avfallshantering och återvinning. Där har du ett par starka svenska kort. Exporten ökar ordentligt.


Svensk teknik leder till exportframgångar. Särskilt bra har avfallshantering, återvinning, bioenergi och luftrening lyckats. Exporten inom dessa miljöteknikområden har ökat mellan 22 och 29 procent, enligt statistik från Sveriges miljöteknik råd Swentec och SCB.

För avfallshantering ökade omsättningen mellan 2006 och 2007 med 24 procent, från 40 miljarder till 50 miljarder kronor. Exporten under samma period ökade med 29 procent, från 8 miljarder till nära 11 miljarder kronor.

Inom bioenergi, än så länge ett betydligt mindre område, har exporten ökat med 25 procent från 3 till 4 miljarder kronor. Teknik för luftrening är även det ett mindre område men som ökar kraftigt. Från 2006 till 2007 har exporten ökat med 22 procent till drygt 1 miljard kronor.

– Det finns en stor potential inom svensk miljöteknik men för att Sverige ska kunna leverera världsledande lösningar för en hållbar framtid krävs en stark hemmamarknad som bland annat karaktäriseras av långsiktiga och robusta spelregler och drivande marknadsincitament, samverkan på flera olika nivåer och att vi i Sverige blir bättre på att identifiera projekt med kommersiell potential inom forskningen, säger Swentecs verksamhetschef Berit Gullbransson i en kommentar.

Sammantaget har exporten för svensk miljöteknik ökat med 15 procent, från 29 miljarder kronor till 33 miljarder. Antalet anställda inom de olika sektorerna ökat med 6 procent, från 37.212 stycken till 39.375 stycken.

Några faktorer befinner sig i tillbakagång, enligt statistiken. Hållbart byggande och Marksanering är exempel på det, med en nedgång av omsättningen från 16,4 miljarder till 16 miljarder respektive 435 miljoner till 343 miljoner, motsvarande 22 procent.

Främst är det till närområdet och EU-länderna exportlassen går. USA hamnar på femte plats. Kina som tidigare inte funnits med bland topp-tio hamnar nu på nionde plats med en export värd 1,1 miljarder.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.