Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Sorgligt att det ska vara så svårt”

Publicerad: 12 februari 2015, 11:17

Det säger Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister, till Miljöaktuellt apropå att fondspararna inte får veta om deras pengar är investerade i hållbara och klimatsmarta företag eller i smutsiga bolag.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 12 februari.

Per Bolund är inte förvånad, säger han, över att Sveriges tio största fondförvaltare inte har affärsmässiga rutiner för kundinformationen.

– Nej, tyvärr inte. Det är lite sorgligt att det ska vara så svårt att få fram den här informationen. Det är viktig och relevant information, understryker finansmarknads- och konsumentministern för Miljöaktuellt.

Organisationen Swedwatchs studie, som Miljöaktuellt uppmärksammade på onsdagen, visar att samtliga tio fondförvaltare – Swedbank Robur Fonder, SEB Investment Management, Handelsbanken Fonder, Nordea Fonder, SPP Fonder, AMF Fonder, Länsförsäkringar Fondförvaltning, Skandia Fonder, Danska Capital och Lannebo – saknar handlingsplaner och mätbara mål för hur negativ klimatpåverkan kan minskas och hur fondkapitalet kan utökas med klimatsmarta alternativ.

När rapporten Blir guldet till sand? debatterades med inblandade aktörer och politiker i går efterlyste branschföreträdarna själva politiska styrmedel för att bli bättre på att informera sina kunder. De uppmanade även spararna att boka möten med sina respektive banker och på plats avkräva information om hur deras kapital är investerat ur klimathänseende.

Regeringen tillsatte den 30 oktober förra året en fondutredning och direktiven i den utökades i mitten av december till att omfatta även hållbar fondförvaltning.

Det är inte så att fondförvaltare negligerar hållbarhetsaspekten, det finns specifika åtgärdsprogram och SPP utesluter exempelvis klimatosmarta företag i alla sina fonder. Däremot är bristerna uppenbara när det gäller information till konsumenterna. Den aktuella fondutredningen, som ska redovisas för regeringen senast den 31 december i år, syftar till att få ett regelverk som gör det enkelt för spararna att jämföra olika fonder ur hållbarhetssynpunkt.

– Vi kan inte bestämma vilka bolag fondförvaltarna ska köpa eller sälja. Däremot tror jag att vi kan vara tydliga med vad vi förväntar oss och utifrån det sätta upp ramar, säger Per Bolund till Miljöaktuellt.

Vid utgången av september 2014 uppgick den samlade fondförmögenheten i Sverige till 2 800 miljarder kronor

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.