Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sotet hotar Arktis isar

Publicerad: 6 februari 2013, 12:42

Idag avslutas miljöministermötet om Arktis i Jukkasjärvi. Miljöminister Lena Ek konstaterar att utsläppen v sot måste minska för inte isen i Arktis ska smälta ännu snabbare.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Idag avslutas mötet med miljöministrarna från de arktiska länderna. SR P4 Norrbotten fick kommentarer från miljöminister Lena Ek som då fokuserade på utsläppen av sot. Utsläpp som måste minska för att nedsmältningen av isarna i Arktis inte ska skyndas på.
– Sot som ligger i atmosfären under ett par veckor och sedan landar på isar och snö fördubblar och förvärrar klimateffekten i Arktis. Därför är det väldigt viktigt att få ner halten av sotpartiklar i luften, säger hon.

Sotet i Arktis kommer från exempelvis gamla dieselmaskiner med dålig rening, kolförbränning och eldning av sur ved. P4 Norrbotten talade också med Sigurd Enge som är rådgivare i den norska miljöorganisationen Bellona. Han tycker att politikerna nu måste ta chansen att minska sotföroreningarna, och att det är viktigt.
– När man ser hur fort isen smälter i Arktis och hur klimatet ändras fortare där så bör vi använda alla möjliga sätt för att reducera issmältningen, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev