Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sov mer och bli bättre på jobbet

Publicerad: 24 oktober 2013, 02:53

Att sova längre har en positiv effekt på vår produktivitet och gör oss dessutom mindre stressade.


Kan man sova sig i form? Kanske inte helt och hållet, men en studie av BBC kring effekten olika mängder sömn har på oss betonar det många redan vet – mer sömn är bra för våra kroppar och hjärnor.

Det skadar dock aldrig att då och då bli påmind om att det magiska antalet åtta timmar är värt att sträva efter – rikligt med sömn leder till högre produktivitet i arbetet.

Hur mycket vi får gjort under en arbetsdag är tydligt kopplat till hur många timmar vi sover, men även vårt minne påverkas av vår sovrutiner.

Att glömma viktiga detaljer eller behöva täcka hela skrivbordet med post-it lappar för att komma ihåg saker är ett tydligt tecken på alldeles för lite sömn.

"En av de viktigaste sakerna hjärnan gör när vi sover är att flytta över korttidsminnen till långtidsminnen, för att göra plats för mer information att ta in nästa dag. Om du inte får tillräckligt djupsömn kan dagens intryck gå förlorade", skriver BBC i en rapport.

Att sova mer hjälper också att minska känslan av stress, under REM-sömnen stänger våra hjärnor av produktionen av de kemiska ämnen i kroppen som bildas när vi är stressade.

Att hitta de extra timmarna som behövs för att känna sig riktigt utvilad är för många lättare sagt än gjort, då det sällan blir speciellt mycket tid över efter en lång arbetsdag och annat som behöver fixas i vardagen.

Men det går att spara in tid lite varstans, till exempel genom att svara på mejl under pendlingen till jobbet eller att duka fram för frukost innan du går och lägger dig.

De extra timmarna i sängen kommer att göra dig effektivare på jobbet och därmed också ge dig mer tid över till annat.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.