Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spanarna: Greenwashpriset har en inbyggd problematik

Publicerad: 4 juli 2012, 05:33

Konsultföretaget Respects Almedalsteam recenserar seminarier och delar med sig av sina spaningar.


Ruukki
Ruukkis seminarium handlade om hur stålet kan bidra till byggandet av det hållbara samhället. Idéerna flödade och samtalet var spänstigt. Möjligheterna att återvinna stålet är stora vilket naturligtvis är bra ur miljöhänseende, men panelen lyfte även vikten av att, i mycket större utsträckning än vad som görs idag, återanvända material, inte bara stål, inom hela bygg- och fastighetsbranschen. Behovet av mer kunskap hos politikerna för att kunna fatta bättre beslut efterlystes av Maria Wetterstrand och representanterna för stål- och byggindustrin efterlyste mer incitament från politiskt håll för branschen. Arkitekterna i sin tur menade att de korta tidsrymderna ofta inte tillät att de miljömässigt bästa alternativen alltid kunde väljas. Gott samhällsbyggande!

Hjärna.Hjärta.Cash.
I en hearing med det sociala entreprenörskapsprogrammet Hjärna.Hjärta.Cash. diskuterades vilka som är de mest utmanande hållbarhetsfrågorna för sociala entreprenörer att ta tag i, och hur perspektiven för sociala entreprenörer förändrats. Det är lätt att tro att för sociala entreprenörer, som bygger sin affärsidé kring viktiga samhällsproblem, så är allt övrigt hållbarhetsarbete överflödigt. Men så är förstås inte fallet. Även om man arbetar för integration i miljonprogramsområden så skall man känna till och hantera sin miljöpåverkan. Och bidra till jämställdhet. Och undvika korruption, osv. Hållbar utveckling är inget smörgåsbord där man väljer det som ser läckrast ut, utan en rad frågor där en professionell hantering krävs i alla verksamheter. Bland alla ärrade politiker och experter var det roligt att ägna en timme åt dialog med unga människor med engagemanget lysande i blicken. Inspirerande!

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan anordnade ett seminarium om mediedebatten kring biståndet. En debatt som är väldigt polariserad mellan ytterligheter: ”allt bistånd är dåligt och skall bort”/ ”biståndet är alltigenom bra och bygger en bättre värld”. Ulrika Knutson modererade en intressant diskussion med representanter från såväl biståndsorganisationer, politiker och media. Deltagarna var överens om att debatten om biståndet är viktig för att utveckla biståndet. Biståndsaktörerna behöver bli bättre på att nå ut med konkreta exempel på såväl biståndsprojekt som fungerar bra och skapar stort värde, som de icke-fungerande och vad man lär sig av dem. Kraven ökar på mätbara resultat i biståndet och även om resultat och mätning självklart är positivt på någon nivå fick man känslan att vi är på väg mot ett system där vi prioriterar det kortsiktigt mätbara på bekostnad av det långsiktigt viktiga. Utvecklande?

Jordens vänner – Greenwash award
Vår hittills minst hållbara spaning handlar om Jordens vänner och deras utdelning av det problematiska Greenwash award.

För vara tydlig: greenwash som vilseleder kunder och konsumenter är skadligt och det är bra att man uppmärksammar detta. Självklart skall även marknadsföring vara sanningsenlig och gärna informativ om viktiga miljöfrågor. Men Jordens Vänner fortsatte med att beskriva sin systemkritik i vilken de polariserade företagen som negativa representanter för status quo. Detta är oriktigt och oseriöst. De flesta företag är mycket seriösa i sitt miljöarbete och även om man är systemkritisk måste man acceptera de ramar för lönsamhet och ekonomiska realiteter som alla företag måste hantera. I jordens vänners beskrivning var man lika svepande, generaliserande och missvisande som de värsta greenwash-exemplen man lyfte fram.

Jordens vänner nominerade 5 företag/organisationer till priset (FSC, Stora Enso, Svensk Kärnbränsle, Göteborgs stad och IKEA). Alla nomineringarna var dock problematiska, eftersom eventuella övertramp i deras marknadsföring inte var påtagligt flagrant och dessa organisationer överlag har ett mycket seriöst miljöarbete. Därmed inte sagt att det är problemfritt, men att hänga ut dem för att de inte är lika systemkritiska som Jordens vänner förefaller ohållbart.

Moderaternas partiledartal
Partiledaren Fredrik Reinfeldts tal började med att slå fast att den svenska tillväxten måste vara inkluderande och hållbar. Talets huvudfokus låg vid de så kallade samhällsbärarna som jobbar skift eller natt inom vård och omsorg eller frivilligverksamhet som Maria Ungdom för att skapa ett socialt hållbart Sverige för oss alla. Vidare vill moderaterna återinföra lärlingssystemet i Sverige främst för att hjälpa arbetslösa unga och människor med utländsk bakgrund in på arbetsmarknaden. Också den ekonomiska hållbarheten betonades. Endast den miljömässiga hållbarheten utelämnades i talet.

Respects Almedalsteam Niclas Ihren och Rebecca Kruus

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.