Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spanarna: Hägglund fokuserade på social hållbarhet

Publicerad: 10 juli 2012, 07:03

Spanarna söker efter tecken i Almedalen


Här är Respectteamets spaningar från fredag, lördag och söndag under Almedalsveckan.

Centerpartiets partiledartal

Centerpartiets partiledare Annie Lööf ville ställa de obekväma frågorna, berättade hon. Hon betonade att mänskliga fri och rättigheter aldrig får tas för givna och pekade på hur Kina och Ryssland blockerade FN:s möjligheter att ingripa i utvecklingen i Syrien. Lööf betonade också att centerpariet är FN-vänner. Lööf menade att långsiktig hållbarhet kräver frihet. Vidare kommenterade hon det besvärande opinionsläget för centerpartiet och betonade att det inte var så länge sedan hon tog över som partiledare och att det tar tid att vända en negativ opinion. Vidare menade hon att det i alliansen saknas reformtempo och reformiver, detta vill hon ändra på och bjöd in de andra allianspartiernas partiledare till ett möte i sin hemort för att stimulera till ny glöd och skapa Alliansen 2.0. Lööf betonade att mycket bra blivit genomfört av alliansregeringen såsom utbyggt bredband, sänkt skatt på arbete, infrastruktursatsnngar med mera. Men utmaningar fanns kvar att åtgärda såsom utanförskapet, konkurrenskraften, ökad valfrihet, klimathotet och en fossilfri bilpark, samt landsbygdens utmaningar: hela Sverige ska leva. Lööf ville trycka på "den stora knappen Refresh" och föryngra Alliansen och satsa på lärlingssystem samt Flexicurity enligt dansk modell.

Öresundshuset
Seminariet handlade om hur man kan bygga om miljonprogrammen. I Helsingborg byggs området Drottninghög om och det råder en bred politisk enighet bakom satsningen. Fokus ligger på att tänka nytt, att använda nya metoder och att ge fler människor nya möjligheter. Därför byggs idag också bostadsrätter och radhus byggs också, eftersom området idag bara har hyresrätter. Målet är att skapa dubbelt så många bostäder som det finns idag men samtidigt ska området inte förbruka mer energi än det gör idag. Odlingslådor planeras i området, så att de de boende ska kunna odla sina grönsaker med mera, och barn och ungdomar har fått vara med och tänka fritt i processen kring vad de vill ha i framtiden.

I Lund satsar man på att bygga om området Norra Fäladen. Området innehåller redan både hyresrätter, bostadsrätter, radhus och studentbostäder. Nu jobbar man med förtätning, exempelvis byggs nya bostäder på parkeringsplatser, samt extra våningar på befintliga hus. Man satsar även stort på den sociala hållbarheten med trygghetsvandringar och genom att engagera barn och unga. En annan satsningen på ett liknande område har redan resulterat i ökad trivsel, ökad trygghet samt minskad utflyttning. Där har man även anlagt bikupor på en fritidsgård, får vi veta.

Business Arena Almedalen, Riksutställningar och Fastighetsnytt
Seminariet handlade om korsbefruktningar och bestod av ett antal presentationer på 6 minuter var varav några var riktigt inspirerande. Den mest inspirerande presentationen hölls av Riksutställningar. Den handlade om hur vi. Bör lära av varandra i en global värld. Vi fick även se resultatet av två undersökningar. Den ena visade att Sverige var den mest fritänkade nationen i världen, den andra visade att Sverige var det mest kreativa landet i världen. Goda nyheter! Vidare betonades att möten är viktiga för kreativitet och att kreativitet föder framgång. Det största hotet mot kreativiteten är rädslan för det man själv inte kommit på och fantasin viktigare än kunskapen.

Socialdemokraternas partiledartal
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven började med att betona att regimen i Syrien måste avgå och att Kina och Ryssland hade ett särskilt ansvar i den rådande situationen. Nationellt betonade han att den svenska konkurrenskraften måste stärkas och betonade vikten av att i ekonomiska kristider gasa och bromsa samtidigt, att kämpa mot arbetslösheten och att ha statsfinanser i balans. Sverige ska vara ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart och barnfattigdomen utrotas. Företag måste kunna växa och innovationskedjan stärkas samt patentskydden skyddas för små och medelstora. Löfven vill tillsätta ett innovationspolitiskt råd, satsa på lifescience och grundskolan måste bli bättre och ner pengar ska tilldelas gymnasiet och det ska satsas på kompetensutveckling i arbetslivet. Löfven lyfte även vikten av ekologisk mångfald, biologisk mångfald, en giftfri miljö, energieffektivisering och satsningar på förnybar energi. För detta satsar socialdemokraterna I miljard kronor över fyra år i sitt budgetförslag.

Kristdemokraternas partiledartal
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund sade dessvärre inte ett ord om den miljömässiga hållbarheten, däremot sades mycket om den sociala hållbarheten med familjepolitiken i fokus. Hägglund talade om behovet av gemenskap och mångfald i samhällsbyggandet. Valfriheten i vård, skola och omsorg betonades och det bör vara kvaliteten och inte driftformen som är det viktiga. Hägglund varnade för att socialdemokraternas politik skulle innebära skattehöjningar för det svenska folket. Hägglund vill även att föräldrarna själva ska få bestämma själva hur de vill dela på föräldraförsäkringen men däremot bör premiepensionen delas lika mellan föräldrar som har små barn och bor tillsammans.

Niclas Ihrén och Rebecca Krus
Respect

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.