Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spanarna: Tillväxt, försiktighetsprincip och bröd

Publicerad: 2 juli 2012, 17:23

Respects Almedals-team ger oss sina spaningar om måndagens flippar och floppar.


Steg tre
Steg tre anordnade ett seminarium om tillväxtens dilemma (can’t live with it, can’t live without it). Under Birger Schlaugs ledning debatterade Anders Wijkman, Tällberg Foundation, Anna Borgeryd, Polarbröd och Andreas Bergh, Ratio. Det var tre inspirerande och duktiga talare som inte var överens. En sak klarades ut: de som är kritiska till tillväxt som mått på samhällsutveckling är inte kritiska till all tillväxt, bara till att sträva efter en nettotillväxt högre än vad planeten har resurser att klara av. Traditionellt!

Polarbröd
Polarbröd gjorde i sitt seminarium något väldigt ovanligt bland företag. VD Karin Bodin och Styrelseordförande Anna Borgeryd berättade helt osminkat såväl om deras genuina vilja att bygga en verksamhet som är uthållig 133 år till, samt om hur utmanande och svårt detta är givet den omvärld de har av råvaruleverantörer, transporter, kundkrav och priskonkurrens. En riktig workshop där alla var delaktiga och kunde bidra. Hållbart!

Fores
Seminariet erbjöd ett jämförande perspektiv på olika ”framtidskommissioner”, i tillägg till den nuvarande också Globaliseringsrådet och Lindbeck-kommissionen. Ett intressant perspektiv som man kunde borrat mer i var vilka principer som skall styrrekommendationer om långsiktig framtida politik. Försiktighetsprincipen diskuterades, likaså behovet av att ”experimentera” i liten skala. Mer kunde dock ha sagts kring det långsiktigt hållbara som principer man också behöver väga in. Flexibilitet inför det osäkra betonades. Det är ju viktigt, men kunde gott kompletterats med förändringskraft inför det ohållbara. Intressant!

Miljöpartiets partiledartal
Språkröret Åsa Romsons tal behandlade många aspekter av hållbarhet. Betydelsen av en väl fungerande integration var en av dem. Mest tyngd lades dock på miljö- och klimatfrågorna. För att få extra tyngd kallades klimatexperten Pär Holmgren upp på scen för att beskriva klimatförändringarna i detalj. Huvudbudskapen var behovet av ett ökat politiskt ledarskap i frågorna samt av ett förändrat beteende hos allmänheten; att ta steget från slit och släng-samhället till ett mer resurssmart samhälle. Detta rimmade väl med miljöpartiets politiska utspel för dagen; sänkt moms på skomakar-, skräddar- och cykelreparationstjänster. Klimatsmart!

Niclas Ihren och Rebecca Kruus

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.