Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spanien bygger världens största vindturbin

Publicerad: 3 december 2010, 08:34

Norska Sways turbinrekord blev bara några veckor gammalt. Nu bygger Gamesa en offshore-turbin med en kapacitet på hela 15 megawatt.


Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Bara veckor efter att Norska Sway gått ut med att de bygger världens största vindturbin – en 162 meter hög turbin med en kapacitet på 10 megawatt – så kontrar Spanska Gamesa med att bygga en ännu större turbin, med en kapacitet på hela 15 megawatt.

I projektet, som är döpt till Azimut, kommer företaget att samarbeta med elva andra vind- och ingenjörsfirmor samt 22 forskningscentra. Jätteturbinen ryktas kosta 25 miljoner Euro och kommer att byggas med 100 procent spansk teknik, skriver Inhabitat.

Gamesas viktigaste samarbetspartners i projektet är Alstom Wind, Acciona Windpower, Iberdola Renovables och Acciona Energia.

Acciona Windpower kommer att ansvara för konverteringsteknik medan Alstom Wind tar hand om den marina underkonstruktionen. Acciona Energia kommer att basa över själva bygget samt drift och underhåll till havs. Iberdola Renovables kommer att sköta integrationen av den havsbaserade vindkraften till elnätet.

Projektet beräknas vara helt klart och i drift först 2020.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.