Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spanien får subventionera utkonkurrerat kol

Publicerad: 30 september 2010, 07:13

Den goda nyheten: Förnybar elproduktion och minskad elförbrukning har minskat efterfrågan på kol i Spanien. Den dåliga: Staten svarar med subventioner till kolkraften.


Ämnen i artikeln:

EuKolkraft

Det är lätt att tro att Spaniens energiproblem inte är något problem alls. Utbyggnaden av bland annat vind- och vattenkraft har tillsammans med sänkt elförbrukning lett till mindre efterfrågan på el producerad i kolkraftverk. En energi- och klimatframgång, kan tyckas.

Baksidan är att gruvbranschen krisar. Den inhemska efterfrågan minskar samtidigt som importerad kol är billigare. De två största gruvföretagen i Spanien ställde in löneutbetalningarna i augusti och gruvarbetarna har svarat med strejk, uppger nyhetsbyrån Ends Europe. Båda parter efterlyser statligt ingripande.

Därför
ansökte Spanien i vintras om att få subventionera elkraftverk som drivs med inhemskt producerad kol. I går sade EU-kommissionen ja och tillståndet gäller till december 2014.

Miljöorganisationer har enligt Ends reagerat starkt på beslutet. Beslutet underminerar trovärdigheten hos EU:s energi- och klimatmål, säger WWF och understryker att man måste ställa orubbliga garantier för att Spanien verkligen avvecklar subventionsprogrammet när fyraårsperioden är slut.
Organisationen Client Earth befarar att subventionerna kommer att snedvrida marknaden på bekostnad av mindre skadliga former av elproduktion, till exempel från förnybara källor.

EU-kommissionen
motiverar sitt beslut med att Spanien har en hög andel förnyelsebar energiproduktion, vilket kan innebära oregelbunden tillgång på elektricitet. Därför är det enligt kommissionen viktigt att bibehålla ”en nationellt tillgång på fossil energi”, skriver Ends.
Kommissionen säger också att beslutet är i linje med EU:s bestämmelser om statligt stöd till energiproduktion från inhemska bränslen för att försäkra sig om säker energitillgång. Reglerna säger att sådana subventioner kan tillåtas till energikällor som står för max 15 procent av elproduktionen. I det här fallet handlar det enligt kommissionen om cirka nio procent.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

EuKolkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.