Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spanien storsatsar på grön elektricitet

Publicerad: 21 juni 2010, 05:02

Den spanska regeringen vill öka landets produktion av förnybar energi med 67 procent de kommande tio åren.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Enligt ett nytt förslag, som kommer att presenteras för Europeiska kommissionen inom kort, ska Spanien öka sin produktionskapacitet av förnybar energi med 70 gigawatt till 2020. Det är en ökning på 67 procent jämfört med dagens kapacitet på 42 gigawatt, skriver Bloomberg Businessweek.

Landets premiärminister Jose Luis Rodriguez Zapatero räknar med att investerare kommer fortsätta bygga nya sol- och vindkraftverk – trots att regeringen planerar att minska dagens subventioner som gör det möjligt för producenter av grön el att tjäna upp till tio gånger mer på sin el, jämfört med konkurrenter som använder fossila bränslen.

Det nya förslaget skulle innebära att Spanien med råge uppfyller EU:s mål att producera 20 procent av all energi från förnybara källor vid årtiondets slut. Enligt det spanska näringsdepartementet kommer 40 procent av den inhemska elen produceras utan koldioxidutsläpp, och 23 procent av det inhemska behovet att fyllas.

Kapaciteten för solenergi kommer enligt planerna att tredubblas samtidigt som vindkraften kommer att nästan dubblas.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.