Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spara el med trampdriven köksmaskin

Publicerad: 1 december 2010, 06:58

Med Christoph Thetards köksmaskin kan du trampa igång matberedaren, kaffekvarnen och stavmixern.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Designern Thetard ville ta fram en apparat som minskar hushållens elanvändning. Resultatet är R2B2 – en trampdriven köksmaskin med en rad användbara funktioner.

Pedal- och svänghjulsmekanismen genererar cirka 350 watt energi, vilket Thetard menar räcker för de flesta vardagsbestyren i köket. Hans förstudier visade att matberedare, kaffekvarn och stavmixer är de mest efterfrågade (normalt sett) eldrivna köksapparaterna. Med R2B2 kan du dock använda dem med hjälp av din egen muskelkraft, det är bara att välja läge och trampa igång.

Thetards mål var att skapa en snygg apparat med lång livslängd och hög funktionalitet, som dessutom skulle vara lätt att göra ren och demontera. I själva formgivningen lät han sig inspireras av en snickeriverkstads funktionella estetik.

En annan utgångspunkt var att med minimalt antal delar skapa så många funktioner som möjligt. Stavmixern har utbytbara toppar, kaffekvarnen både lagrar och maler kaffebönor och matberedaren kan använda såväl visp som olika typer av skärblad. Alla lösa tillbehör har sin praktiska förvaringsplats i själva behållaren.

Maskinen är än så länge i konceptstadiet, men borde kunna tilltala den växande målgrupp som är intresserade av både hållbarhet och design.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.