Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Spårbytesmaskinen du bara måste ha

Publicerad: 3 november 2008, 08:25

Om du råkar ha ett järnvägsbolag är en Plasser & Theurer SMD 80 K en helt oumbärlig pryl. Den byter samtidigt ut både räler och sliprar.


Maskinen kan också användas för byte av enbart sliprar eller till att bygga en helt ny bana. Maskinen kan röra sig såväl på skenorna som med larvband. Maskinen utför flera olika arbetsmoment samtidigt. Vid spårbyte är arbetshastigheten 250 meter per timme.

Människan går bara bredvid och kontrollerar, det är inte ens någon idé att ingripa när maskinen gör sitt arbete med att bryta upp den gamla rälsen och lägga undan den, skaffa bort fästanordningarna med en magnetisk transportanordning.

Den fortsätter med att lasta ut de gamla sliprarna och transportera bort dem, lägga dit nya sliprar och nytt spår ovanpå, fästa det och knuffa till banvallen så den uppfyller alla specifikationer. En portalkran förser spårbytesmaskinen med nya sliprar från specialvagnar och bär bort de gamla till samma vagnar.

Under jobbet åker maskinen på det spår som redan finns. Och skulle det inte finnas spår, om du lägger ny bana på exempelvis den ryska tajgan, kan den röra sig framåt på larvband istället.

Om du är grabben som har allt, fundera på att även skaffa de här till din samling:

> Mobil brännsvets Railtech Schlatter Systems Supra-Multiflex30 för de där tuffa svetsarbetena som bara ska bli klara före lunch
> Ballastplog Plasser & Theurer USP 2000 SWS för enkel profilering av banvallen
> Spårstabilisator DGS 62 N för att ge banvallen rätt form och täthet
> Spårriktmaskinen Plasser & Theurer 09-3X greppar spåren och gör dem elegant raka och behagliga
> Växelriktmaskinen Plasser&Theurer 08 – 475 4S Unimat riktar upp dina växlar i ett nafs
> Ballastrengöringsmaskinen Plasser & Theurer RM 80 tar upp ballasten, suger av den och häller tillbaka den igen, så du slipper tjäle och förvittrad sten
> Plasser & Theurer MTW 100 är en universal arbetsmaskin för bygge och underhåll av elbanor. Du måste ha den, eller hur?
> Spårgranskningsvagn Plasser & Theurer EM 120 avslutar din inköpslista för en perfekt banorganisation. Den mäter spåret åt dig, medan du själv kan slappna av efter dagens hårda arbete i en skön fåtölj i baren.

Läs mer

Österrikiska Plasser & Theurer har helt enkelt allt det järnvägs-bling du nånsin kunde drömma om: http://showroom.creative.co.at/index_en.htm

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev