måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sparkrav minskade utsläppen

Publicerad: 11 juni 2019, 08:18

Ida Steenberg Bohman är hållbarhetschef på Tieto.

Foto: Xxkallik_Wikimedia commons

Personalen på Tieto har gjort många flygresor mellan Sverige och Finland. Men nu är det slut med det, i stort sett. Följden är en kraftig utsläppsminskning.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Tieto är ett IT-bolag som bildats genom en sammanslagning av finländska och svenska bolag. Huvudkontoret ligger numera i Helsingfors men en stor del av personalen jobbar i Sverige. Tidigare har det blivit många flygresor, som personalen själva kunnat besluta om helt själva. När det kom besparingskrav från högsta ledningen infördes ett flygstopp.
– Vi hade för höga kostnader och beslöt vid halvårsskiftet förra sommaren att vi måste sluta resa. Vi såg då att vi sparade mycket pengar men också att vi minskade våra utsläpp, säger Tietos hållbarhetschef Ida Bohman Steenberg till Aktuell Hållbarhet.

Den nya resepolicyn innebär att flygresor endast får göras om det finns särskilda skäl och beslutet om att flyga måste fattas tillsammans med närmaste chef.

Inte heller båtresor ses som ett alternativ då även det leder till höga utsläpp, det handlar om att personalen måste resa mindre.

Som hållbarhetschef strävar Ida Bohman Steenberg efter att lyckas nå företagets mål från 2016 om att minska växthusgasutsläppen med 50 procent till år 2020. Målet har redan överträffats – och tack vare flygstoppet kan företaget nu sätta skarpare mål för framtiden.
– Vi har fått ner vårt flygande med motsvarande 1500 ton koldioxid, vilket gör att vi nu kommer att kunna sätta aggressivare mål på totalen samt att vi har ändrat vårt resande. Genom minskat resande har vi sparat in både pengar och koldioxid och har blivit bättre på att använda tekniska hjälpmedel, säger Ida Bohman Steenberg.

Eftersom Tieto är ett teknikföretag har enligt Ida Bohman Steenberg legat företaget nära till hands att använda tekniska lösningar, främst virtuella möten via Skype, Teams, dokumentdelning och webbsändningar.
– Alla vägar som leder mot minskat flygresande är bra. Ibland kan hållbarhetsinitiativ leda till att man sparar pengar, men i det här fallet var det tvärtom.

Enligt Ida Bohman har hållbarhetsavdelningen nu fått ökat självförtroende och jobbar nu med att dels engagera personalen i ett positivt förändringsarbete och dels med att sätta nya mål.
– Ingen gillar att känna sig begränsad. Så denna vecka har vi en intern kampanj kallad ”no fly meeting”. I kampanjen kommer vi under en veckas tid att belysa koldioxidutsläppen för att göra våra anställda stolta över att vi inte reser lika mycket som förut.

Enligt Ida Bohman Steenberg har resandeförändringen kommit för att stanna.
– Vi kommer aldrig att gå tillbaka till att resa som vi gjorde förut. Vi kommer att fortsätta att minska utsläppen, säger hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev