Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Specialtränade kråkor ska städa bort cigarettfimparna

Publicerad: 23 Oktober 2017, 06:41

Ett holländskt start up-företag har lanserat ett träningsprogram som ska göra kråkor till fimpplockare.


Varje år kastas 4,5 miljarder cigarettfimpar. Många av dem hamnar i naturen där filtren läcker farliga kemikalier. Men nu har ett holländskt start up-företag kommit på en annorlunda lösning. CrowdedCities tränar kråkor att städa upp fimpar. Företaget har utvecklat ett träningsprogram med fyra steg som ska göra fåglarna till fimpplockare.

I det första steget placeras en jordnöt bredvid en cigarettfimp för att fåglarna ska koppla fimparna till mat. I det andra steget introduceras kråkorna för “the crow bar” en slags fågelholk där kråkan kan lämna fimpen i utbyte mot mat. Till än början delar maskinen ut fimpar till kråkan. För att få mat måste den släppa fimparna i maskinens skräpbehållare. Tanken är att kråkan sedan ska ta med sig egna fimpar som den hittat på marken och kasta dem i behållaren i utbyte mot mat. Eftersom fimparna innehåller gift kommer kråkornas hälsa att övervakas noga.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.